Bravčová panenka s pečienkou
Vynikajúci obed, ktorým potešíte celú svoju rodinu, a zároveň im doprajete aj potrebnú dávku železa, keďže pečeň (vnútornosť) je bohatým zdrojom železa. Jedlo je vhodné aj pre celiakov, nakoľko nie je potrebné mäso zaprašovať múkou, keďže použijeme väčšie množstvo cibuľky, ktoré nám vytvorí dostatočnú hustotu jedla.
Pre 4 osoby budeme potrebovať nasledovné suroviny:
500 g bravčová panenka
500 g kuracia pečienka
4 cibule
2 PL domáca bravčová masť
1 PL sušenej papriky
trocha soli, mletého kmínu a korenia (podľa chuti)
Postup:
- Bravčovú panenku umyjeme, nakrájame na maličké kocky (veľkosť asi 1 x 1 cm, čo najmenšie), cibuľu nakrájame na malé kúsky. Na panvicu dáme 1 PL domácej masti, na ktorej opražíme na kúsky nakrájanú cibuľ (2 kusy cibule). Keď je cibuľa opražená dozlata, pridáme mäso a dôkladne mäso orestujeme (restujeme na najvyššom stupni asi 5 minút). Na orestované mäso pridáme trochu drveného kmínu, pol lyžice mletej papriky, a jemne poprášime mletým čiernym korením (môžeme použiť aj iný druh overeného korenia – ja používam citrónové korenie z Justu), opäť dobre premiešame. Na nižšom stupni (ja na 5 z 9) dusíme 40 minút, hotové mäso osolíme.
- Pečienku umyjeme a tiež nakrájame na rovnaké kúsky, na aké sme nakrájali aj mäso (cca 1 x 1 cm). Na ďalšej panvici opäť dozlata osmažíme zvyšnú cibuľku a pridáme pečienku. Pridáme zvyšnú červenú mletú papriku a drvený kmín (pozor nesolíme, pretože pečienka by nám stvrdla!!!!). Na vyššom stupni restujeme zhruba 10 minút. Hotovú pečienku osolíme a zamiešame k mäsovej zmesi.
- Podávame so zemiakovou kašou alebo hranolkami. Nezabudnime na tanier naservírovať aj zeleninku, výborne sa hodí čertvý listový zelený šalát.