Pripravte si domáci, vynikajúci a šťavnatý jabĺčkový koláčik. Sladká dobrotka je do hodinky hotová! Na jeho prípravu budete potrebovať tortovú formu s priemerom 24 cm a nasledovné suroviny:
Cesto:
150 g ovsených vločiek – jemné
50 g špaldovej múky
100 g masla
1 žĺtko
1 PL medu
Plnka:
5 jabĺk
šťava z citróna
1 PL trstinového cukru
1 ČL škorice mletej
Posýpka:
130g špaldovej múky
100g trstinového cukrj
130g masla
Posekané lieskové orechy
POSTUP
Najskôr si pripravíme cesto – špaldovú múku, ovsené vločky, vaječné žĺtko, maslo a med dáme do misky a rukou spracujeme cesto.
Hotové cesto utlačíme rukou na dno tortovej formy. Zhruba 1 cm po okrajoch sa snažíme cesto vytiahnúť na formu. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 minút pri 160 stupňoch.
Medzi tým si pripravíme jabĺčnu plnku. Jablká zbavíme šupky, nakrájame na malé kocky, opláchneme vodou, vložíme do hrnca a prudko orestujeme. Pridáme šťavu z jedného citróna, 1 PL trstinového cukru a 1 ČL mletej škorice. Dusíme 7-10 minút (kým nie sú jablká mäkké).
Na upečený korpus (necháme ho vychladiť) vylejeme jablkovú zmes.
Následne si pripravíme “mrveničku” – rukou v miske zmiešame maslo, cukor a múku. Touto zmesou ešte posypeme jablkovú zmes a dáme do rúry piecť na 30 minút pri 170 stupňoch. Pred dopečením posypeme nasekanými lieskovými orieškami (asi 5 minút pred koncom pečenia).
Zdravá pochúťka je na svete, skutočná mňamka!
Koláčik môžeme pripraviť aj s použitím tvarohu je ešte chutnejší!