U nás doma je gyros veľmi obľúbený. A ak si chcete naozaj pochutiť na tomto jedlo pripravte si aj originál Gyros omáčku.
Na prípravu budeme potrebovať (pre 4 osoby):
- 1 kg bravčovej panenky
- 4 ks čerstvej papriky
- 2 väčšie cibule
- 2 PL Gyros korenia
- soľ, olivový olej
Postup prípravy:
- Umyté mäso nakrájame na rezančeky, posypeme 2 PL gyros korenia, pridáme 2 PL olivového oleja a necháme hodinu odpočívať.
- Cibuľu nakrájame na plátky, papriku tiež očistíme a nakrájame na kolečká.
- Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu, pridáme nakrájanú papriku a následne mäso, keď je mäso orestované pridáme soľ a za občasného miešania dusíme 40 minút. Následne poprášime hladkou múkou (pridáme iba 1 PL hladkej múky na zahustenie a kúsok čerstvého masla). Dusíme ešte 5 minút. Podávame s ryžou alebo hranolkami a gyros omáčkou.
Na prípravu gyros omáčky potrebujeme:
- 250 ml mäkký tvaroh
- 1 šalátová uhorka (menšia)
- 3 strúčky cesnaku
- 1 ČL olivového oleja
Postup: Uhorku nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme popučený cesnak, olivový olej, zamiešame a postupne pridávame mäkký tvaroh.
S touto sviežou omáčkou gyros chutí najlepšie!