Dnes Vám predstavíme recept na krásne nadýchané šišky z kvásku, ktoré môžete pripraviť svojej rodinke kedykoľvek, nielen na Popolcovú stredu 🙂
Na prípravu budeme potrebovať nasledovné suroviny (20 kusov šišiek):
- 500 g hladkej múky
- 100 g ražnej múky
- 3 PL kvásku (ak nemáme kvások nahradíme ho droždím)
- 300 ml plnotučného mlieka (prípadne vody, ale mlieko je lepšie)
- 1 celé vajce
- 2 vaječné žĺtka
- 1 vanilkový cukor
- 3 PL medu
- 1 PL oleja (ja som použila olivový)
- 1 PL whisky alebo iného tmavého alkoholu
- nastrúhaná kôra z citróna
- 1 ČL škorice
- Olej na vyprážanie (ja používam fritol a olivový)
Postup:
Aby bolo cesto ľahúčke a šišky krehké, ideálne je pripraviť si cesto 6 hodín pred samotným vysmážaním.
- Do nádoby kuchynského robota dáme preosiatu hladkú a ražnú múku, pridáme kvások, mlieko, cukor a spustíme miešanie. Postupne pridávame vaječné žĺtka a celé vajíčko. Ďalej pridáme med, škoricu, nastrúhanú citrónovú kôru , olej a na záver aj whisky – pripravíme vláčne cesto (ak by bolo príliš husté pridáme ešte mlieko alebo vodu). Miešame 15 minút. Necháme 2-3 hodiny kysnúť, a potom opäť zapneme miesenie zase na 15 minút. Opäť necháme ideálne 3 hodiny odstáť.
- Pripravíme si kuchynskú dosku, cesto na ňu preložíme a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm, necháme 15 minút kysnúť, následne pomocou formičky alebo pohára vykrajujeme kolečká. Do každého kolečka spravíme prstom v strede dierku. Vykrojené kolečká preložíme na druhú dosku a necháme 30 minút kysnúť.
- Pripravíme si panvicu alebo vyšší hrniec v ktorom budeme šišky vysmážať. Na dno hrnca nalejeme do výšky 2 cm olej. Do rozhorúčeného oleja vkladáme šišky. Pečieme zhruba minútku z každej strany. Podávame s džemom, nutelou alebo jahodovou penou. Skrátka podľa chuti.
Tento postup je síce zložitejší, ako príprava cesta z klasického droždia, ale výsledok stojí za to! Prajeme Vám dobrú chuť….