Pizzu sme už doma piekli niekoľko krát ale nikdy nebola taká, ako z pizzerie, raz darmo, doma nemáme pec, len klasickú elektrickú rúru. Ale aj napriek tomu som to nevzdala, a keď mi brat poslal recept od talianskeho pizzeristu, povedala som si, skúsim to ešte raz! A čuduj sa svete, nebola naozaj najhoršia! Preto by som sa s Vami rada podelila o tento recept.
Na prípravu cesta budeme potrebovať:
- 1 l vody
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL soli
- 1,5 kg hladkej múky s označením 00 (najideálnejšia je originál pizza múka)
- 1 ČL medu
- 30 g sušeného droždia (ja som použila čerstvé droždie)
Na povrch budeme potrebovať: rajčinová drť, šunka, syr, kukurica, olivy, oregano,…. skrátka čokoľvek máme radi 🙂
Postup prípravy:
Najskôr si pripravíme kvások – nalejeme zhruba 200 ml vlažnej vody, do ktorej pridáme droždie a med, premiešame. Po 30 minutách začneme pridávať múku a zvyšnú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 1 hodinu kysnúť. Následne cesto prenesieme na dosku a zapracujeme doň olej. Cesto si rozdelíme na 6 bochníčkov, ktoré uložíme na plech, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť 6 hodín.
Z jednotlivých bochníčkov si vytvarujeme tenké cesto v tvare pizze, potrieme rajčinovou drťou, posypeme nahrubo nastrúhaným syrom, pridáme šunku, olivy, kukuricu a vložíme do vopred vyhriatej rúry.
Rúru vyhrejeme na maximálnu teplotu, ak máme teplovzdušnú alebo 3D rúru tak zapneme aj túto funkciu. Pizzu pečieme pri maximálnej teplote 8-12 minút. Aj keď nie je z pece, chutí naozaj dobre!