Ak máte radi sladké určite si pripravte našu nadýchanú orechovú bábovku! Pokiaľ máte obavu, že sa Vám bábovka prilepí na okraje formy odporúčame Vám zakúpiť si kvalitnú formu. Ja som takú zakúpila na https://www.bonami.sk/, vyrobená je z masívneho liateho hliníka, ktorý zaisťuje perfektný rozvod tepla a výsledný efekt skutočne stojí za to!
Na prípravu budeme potrebovať nasledovné suroviny:
- 4 celé vajcia
- 150 g polohrubej múky
- 50 g mletých orechov
- 160 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 2 PL oleja
- 2 PL vlažnej vody
- 100 g zmes nasekaných orechov (vlašské, mandle, kešu, hrozienka)
- 1 kávová lyžica sódy bikarbóny
Postup prípravy:
Žĺtka oddelníme od bielkov. Do kuchynského robota vložíme žĺtka, polovicu cukru, miešame 5 minút, následne postupne prilievame olej a vodu, miešame ešte 3 minúty. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme zvyšok cukru, plus niekoľko kvapiek šťavy z citróna. Zmesy zmiešame, pridáme múku, mleté orechy a sódu, zľahka všetko zamiešame vareškou.
Cesto vlejeme do bábovkovej formy (ja som použila formu Forma na bábovku Nordic Ware Rondo Heritage, ktorej okraje som potrela maslom a vysypala múkou) a pečieme pri teplote 180 stupňov 10 minút, následne teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte ďalších 20 minút.