Na prípravu vynikajúcej jahodovej torty budeme potrebovať nasledovné suroviny:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 160 g múky (ja používam klasickú bielu múku do ktorej pridám lyžicu celozrnej a trošku ražnej)
- 100 g hnedý cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžica oleja + 1 lyžica vlažnej vody
- troška šťavy z citróna
Pudingový krém:
- 3x zlatý klas
- 1 l plnotučného mlieka
- 250 g masla
- 150 g cukru
- 50 g bielej čokolády
Šľahačka
- 500 ml smotana na šľahanie (40%)
- 3x stužovač šľahačky
- 3x vanilkový cukor
- 1 lyžica hnedého cukru
Ešte budeme potrebovať:
- 300 g čerstvých jahôd
- Jahodový džem na potretie piškótového korpusu
- Formu na pečenie torty priemer 26 cm
POSTUP PRÍPRAVY:
- Žĺtka oddelíme od bielkov, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh do ktorého pridáme citrónovú šťavu a polovicu cukru. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom, pridáme olej s vodou, vymiešame. Zmesi spojíme, pridáme múku, dôkladne premiešame a cesto vylejeme do tortovej formy (do formy dáme papier na pečenie). Pečieme pri 160 stupňoch 15-20 minút. Hotový korpus vychladíme.
- Pripravíme si pudingový krém – zmes mlieka s cukrom privedieme do varu a primiešame zlaté klasy (tie si vopred vymiešame v miske s trochou studeného mlieka), uvaríme hustý puding, ktorý vychladíme a do vychladeného zašľaháme celé maslo.
- Šľahačku vyšľaháme dotuha, pridáme cukor a stužovač.
- Do tortovej formy vložíme upečený korpus, ktorý natrieme jahodovým džemom. Na džem naukladáme tesne vedľa seba jahody prekrojené na menšie kúsky. Následne pridáme pudingovú zmes, nasleduje šľahačka a môžeme ľubovoľne ozdobiť. Dáme na 3 hodiny do chladničky, následne podávame.