Prekvapte svoju rodinku a upečte im v novom roku domáci chlebík.
Recept na vynikajúci domáci chlebík, ktorý má kôrku akoby bol upečený v peci. Výborne sa hodí k Vianočnej večeri….. Poďme na to!
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500 g múky (ja som použila múku na pizzu – je to ako extra hladká múka)
- 200 g celozrnná špaldová múka
- 1 droždie (40 g)
- 400 ml vlažnej vody
- 1 uvarený zemiak v šupke
- 1 čajová lyžica medu
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- soľ, rasca, ľanové a sezamové semiačka
POSTUP:
Do nádoby dáme deci vlažnej vody, pridáme droždie, med a zamiešame. Po 15 minútach pridáme múku, vodu a dobre zamiešame. Po ďalších 15 minútach pridáme popučený zemiak, olej, rascu, semiačka a osolíme. Cesto má byť hustejšie (ak je príliš riedke pridáme ešte múku). Necháme kysnúť 30 minút (každých 10 minút premiešame).
Cesto dáme na kuchynskú dosku a vytvarujeme do tvaru bochníka. Preložíme na papierom vyložený plech, kde necháme kysnúť ďalšiu pol hodinku.
Rúru si vyhrejeme na maximum, pri najvyššej teplote pečieme 15 minút. Následne teplotu dáme na 200 stupňov na ďalších 15 minút. Potom teplotu znížime na 150 stupňov a dopekáme ešte pol hodinku.
Krásna kôrka sa nám vytvorí hneď na začiatku pri najvyššej teplote, potom už zabezpečujeme dopečenie chlebíka z vnútra.