Krémeš z domáceho lístkového cesta
Na prípravu krémeša z lístkového cesta vždy používam vynikajúce lístkové cesto, ktoré si pripravím doma. Príprava je rýchla a jednoduchá. Samozrejme môžete použiť aj hotové lístkové cesto, ktoré len vygúľate a upečiete, ale ak si pripravíte vlastné, uvidíte, že koláčik bude chutiť všetkým oveľa viac.
Na prípravu budeme potrebovať 1 lístkové cesto
Plnka pudingová:
- 1 l plnotučného mlieka
- 3 kusy zlatého klasu
- 3 PL trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 bielka
- 100 g masla
Šľahačková plnka:
- 500 ml smotana na šľahanie 33%
- 2x vanilkový cukor
- 2x stužovač šľahačky
Poleva
- 100 g Lindt čokoláda 90% kakaa
- 50 g masla
POSTUP prípravy
Upečieme dva pláty lístkového cesta, ktoré necháme vychladiť (recept na domáce lístkové cesto nájdete TU). Ja pečiem jeden plát v celku, a druhý plát, ktorý použijem navrchnú časť koláča si hneď nakrájam na rovnaké štvorce (koláč sa potom jednoducho krája a lístkové cesto sa nemelí, keď je už predkrájané).
- Uvaríme pudingový krém. Všetky tri zlaté klasy vymiešame v 150 ml studeného mlieka. Zvyšné mlieko privedieme do varu, pridáme cukor a za stáleho šľahanie pridáme zlatý klas, varíme minútku. Do horúceho zapracujeme na kúsky nakrájané maslo. Medzitým si pripravíme tuhý sneh z vaječných bielkov a vanilkového cukru. Hotový vaječný sneh zapracujem do ešte teplého pudingu. Puding je vďaka bielkam ľahký a nadýchaný. Puding za stáleho miešania vychladíme.
- Smotanu, vanilkový cukor a stužovač vyšľaháme.
- Na plát lístkového cesta dáme vychladený pudingový krém, šľahačku, a poukladáme jednotlivé kúsky lístkového cesta.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom. Čokoládovou polevou polejeme hotový koláč.
Necháme aspoň 1 hodinu v chladničke stuhnúť….
Dobrú chuť!