Keď som nedávno videla na facebooku nášho obľúbeného podniku Remys-u v Trenčíne foto novinky s názvom „Cviklové rizoto“, povedala som si, pri najbližšej návšteve mám jedlo vybraté, určite ho vyskúšam.
Keďže je ale situácia stále taká, aká je, rozhodla som sa, že si cviklové rizoto pripravím doma. Rýchla a zdravá večera bola hotová za necelých 40 minút (ak beriem do úvahy aj čas na prípravu).
Na chutnú večeru pre 2 osoby budeme budeme potrebovať nasledovné suroviny:
- 2 cvikle (väčšie)
- 200 g bulguru (alebo ryžu na rizoto)
- 1 väčšia hlávka cibule
- 3 strúčky cesnaku
- 200 ml vývaru
- 100 g parmezánu
- 25 g masla
- 2 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie mleté, rasca, citŕon
POSTUP:
Obe cvikle očistíme, prekrojíme na 1/2 a dáme variť do osolenej vody, pridáme trochu rasce a vetvičku čerstvého rozmarínu. Varíme 10 minút. Jednu cviklu nakrájame na malé kocky (1×1 cm), druhú cviklu postrúhame na jemnom strúhadle.
Na 2 lyžiciach oleja orestujeme na malé kúsky nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak nakrájaný na plátky, osolíme, okoreníme a restujeme 3 minútky.
Následne pridáme na kocky nakrájanú cviklu, premiešame, restujeme ďalšie 3 minútky. Potom pridáme nastrúhanú cviklu, bulgur a zalejeme vývarom.
Dusíme 15 minút, počas dusenia niekoľko krát premiešame. Pred koncom pridáme nastrúhaný parmezán a maslo, dobre premiešame a dusíme už len 1-2 minútky. Ak je rizoto príliš suché, pridávame počas restovania ďalší vývar. Keď rizoto odstavíme z variča, pridáme ešte šťavu z polovice citróna. V prípade potreby môžeme ešte dochutiť soľou a korením (podľa vlastnej chuti).
Hotové rizoto má byť krásnu krémovú farbu.
Podávame posypané syrom (ja som si dopriala poriadnu dávku syra).
Poviem Vám, je to riadna mňamka!