Suroviny na prípravu žemľovky:
- 8 rožkov
- 500 ml mlieka
- 4 vajcia
- 250 g tvaroh
- 5 jabĺk
- 150 g cukru
- škorica
- hrozienka
- maslo
POSTUP:
Rožky nakrájame na kolieska, zalejeme vlažným mliekom, pridáme 3 vaječné žĺtka s cukrom a vymiešame. Zapekaciu misu dôkladne vytrieme maslom a následne do nej dáme na dno polovicu rožkového cesta.
Tvaroh vymiešame s jedným žĺtkom a lyžicou cukru. Zmes dáme na rožkové cesto.
Jablká zbavíme šupky a jadrovníka, nastrúhame ich na strúhadle. Dáme na tvaroh. Posypeme škoricou a hrozienkami.
Poslednú vrstvu tvorí druhé rožkové cesto.
Dáme do rúry piecť na 175 stupňov na 30 minút.
Vyšľaháme 4 vaječné bielky s cukrom a tuhú zmes vylejeme na upečenú žemľovku, dáme piecť ešte na 10-15 minút.