Domáci kečup – najlepší a najchutnejší

0

FOTO Recept na skutočne najlepší a najchutnejší kečup, aký som kedy jedla. Receptík od mojej mamičky. Kečup, ktorý je skutočne domáci, pretože je vyrobený z doma vypestovanej zeleninky a ovocia, zo záhradky môjho tatina!

Na prípravu budeme potrebovať:

  • 3 kg rajčín
  • 5 cibúľ
  • 2-3 čerstvé papriky
  • 2-3 jablká
  • 2-3 cvikle
  • 2 mrkve

Deň vopred si pripravíme koreniaci (ochucovaciu) zmes do kečupu:

  • 75 g cukru
  • 30 g soli
  • 7 polievkových lyžíc octu
  • 3 bobkové listy
  • 20 zrn čierneho korenia
  • 5 zrn nového korenia
  • 1 čili paprička sušená alebo čerstvá
  • trocha anízu, tymiánu, kus celej škorice
  • 5 hrebíčkov
  • troška muškátového kvetu
  • 200 ml vody
  • Deň vopred si pripravíme koreniacu (ochucovaciu) zmes. Do hrnca dáme soľ, cukor, ocot, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, čili, aníz, tymián, škoricu, hrebíčky, muškátový kvet a prilejeme vodu. Dáme variť, privedieme do varu, varíme 5-10 minút. Odstavíme, necháme do ďalšieho dňa voľne chladiť. Následne precedíme cez husté sito, aby nám neprešli pevné zložky zmesi.
  • Zeleninu umyjeme, vyčistíme, pokrájame na väčšie kusy a dáme variť do veľkého hrnca variť. Varíme na miernom ohni za občasného. miešania.
  • Čas varenia je 2-3 hodiny, aby sa zelenina rozvarila, ale hlavne, aby sa odparila tekutá zložka (objem sa zmenší asi o 1/3 oproti pôvodnému množstvu). Vznikne nám hustejšia masa, ktorú vychladíme.
  • Do vychladenej zeleninovej zmesi pridáme hotovú koreniacu zmes, rozmizujeme.
  • A ešte prepasírujeme cez husté sito, aby bol kečup jemný.
  • Nalejeme do zavaraninových pohárov.

Sterilizujeme 20 minút. HOTOVO!

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.