Zvýraznite si obľúbené pokrmy chuťou bylinky, ktorá sa môže pochváliť najvyšším skóre hustoty živín

0

Ľudia, ktorým na ich zdraví a šťastí záleží, kvalitné a zdravé potraviny nielen poznajú, ale ich vo svojom aktívnom životnom štýle aj pravidelne využívajú. Reč je hlavne o strave, ktorá musí byť nielen zdravá, ale aj chutná. V posledných rokoch sa však zistilo, že okrem bežne dostupných druhov zeleniny a ovocia, ktoré si môžete vypestovať aj na svojej záhradke, sa k dnešným najzdravším potravinám radí ŽERUCHA.

Podľa odborníkov na zdravú výživu dokonca patrí táto malá bylinka do zoznamu viac ako 40 najzdravších druhov ovocia a zeleniny na svete. Skoré hustoty dôležitých a významných živín v nej je spomedzi všetkých druhov ovocia a zeleniny podľa odborníkov najvyššie, čo z nej robí veľmi vzácnu súčasť nášho zdravého životného štýlu a stravovania.

Poďme si ju trochu pripomenúť, povedať, v čom sa skrýva jej sila a pripraviť z nej lahodné a zdravé pokrmy.

Prečo patrí žerucha medzi najvýživnejšie potraviny na svete?

K základným a najlepším živinám, ktoré sú pre naše telo vzácne a potrebné a sú nimi vybavené mnohé potraviny, ovocie a zelenina v okolí, patrí vláknina, draslík, bielkoviny, vitamín B12, vitamíny A, D a folát vápenatý.

A práve bylinka, pôvodom z Blízkeho východu, ktorou sme si mnohí v mladosti dochucovali maslový chlebík, polievky alebo obľúbené mäsové pokrmy, charakteristická svojimi jemnými zelenými lístkami, v sebe ukrýva najviac sily prírody v podobe vysokého obsahu dôležitých látok a živín.

Žerucha, chuťou pripomínajúca rovnako zdravú reďkovku, je aj podľa mnohých odborných skúmaní jedinou “potravinou”, ktorá skutočne dokáže pokryť 100 % dennej potreby živín na konzumáciu 100 kcal.

Spája v sebe veľa živín, ktoré významne prispievajú k nášmu zdraviu. Okrem značného množstva železa, vápnika a vitamínu C – obsahuje aj 14 ďalších dôležitých vitamínov, minerálov, antioxidantov a fytochemikálií, ktoré sú účinné proti rôznym závažným chorobám.

Vitamíny A a C, ktoré môžete mať vo forme žeruchy dostupné doma po celý rok, vás chránia pred infekciami a posilňujú imunitný systém. Vápnik, draslík a horčík zasa podporujú stavbu kostí a svalov a vitamín K môže dokonca zabrániť poškodeniu buniek v mozgu. Antioxidanty zo žeruchy môžu zvýšiť ochranu pred poškodením DNA a minimalizovať riziko rôznych druhov rakoviny.

Samozrejme, žiadne bylinky a výživové doplnky nie je možné považovať za plnohodnotnú liečbu a všetky svoje problémy je nutné konzultovať s odborným lekárom. Prečo ale nepodporiť vaše zdravie aj takouto silnou a zároveň veľmi chutnou bylinkou, ak je na tento účel možné využiť množstvo dobrých receptov.

Polievka zo žeruchy od Jamie Olivera

Aby ste mohli telu doplniť potrebné hladiny všetkých dôležitých živín, minerálov a vitamínov zo žeruchy, je dobré si z nej pripraviť viac ako jeden lahodný pokrm. A začať môžete veľmi obľúbenou žeruchovou polievkou od Jamie Olivera.

Ako iste tušíte, jej príprava nebude vôbec časovo ani finančne náročná, pretože si ju môžete v potrebnom množstve vypestovať aj u seba doma. Pre štvorčlennú rodinu budete na jej prípravu potrebovať:

  • 2 zemiaky;

  • 2 cibule;

  • 2 strúčiky cesnaku;

  • olivový olej;

  • 400 ml zeleninového vývaru;

  • 3 zväzky žeruchy.

Príprava začína tým, že si zemiaky, cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame, aby sme mali všetko dopredu pripravené. Následne si v kuchynskej linke nájdeme adekvátne veľký hrniec, v ktorom zohrejeme pár kvapiek olivového oleja, pričom môžete použiť aj maslo.

Na masle alebo oleji opečieme cibuľu, cesnak a potom zemiaky. Do opraženej zmesi pridáme zeleninový vývar a všetko dusíme, kým nám suroviny nezmäknú. Keď vám bude aktuálny stav zemiakov v polievke svojou tvrdosťou vyhovovať, potom pridajte do vývaru nadrobno nakrájanú žeruchu, ktorá by sa mala v hrnci variť ďalších 5 minút. Celá príprava samozrejme závisí od toho, ako vám to vyhovuje, každý z nás je predsa iný.

Na záver sa odporúča polievku a jej prísady dohladka rozmixovať a podávať s orieškami, syrom alebo smotanou.

Zdravý zeleninový šalát Gisele Bündchen

Mnohé z nás túžia po postave supermodelky, no cesta k nej je pre mnohé mamičky popri malých deťoch a iných povinnostiach (často aj práci z domu) veľmi náročná. A pritom vôbec nemusí, ak do svojho jedálnička zahrniete ďalší chutný pokrm s obsahom žeruchy, ktorým si svoje dokonalé krivky udržiava aj známa supermodelka Gisele Bündchen.

Ide o ľahký zeleninový šalát z kelu, žeruchy, sladkých zemiakov, avokáda, cvikle, quinoi a cherry paradajok. Všetko stačí očistiť, nakrájať, uvariť quinou, dochutiť obľúbeným korením a zmiešať.

Žeruchu môžete pridať aj do nátierok, omáčok alebo ako zdravú prílohu k vašim obľúbeným jedlám.

Zdroj obrázka: Larisa Blinova/Shutterstock.com

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.