Praktické tipy a triky, ako si uľahčiť prípravu domácich zaváranín

0

Pripravte si všetko dopredu

Toto je skôr praktický tip, ako trik, ktorý je však neoceniteľný. Preto, pred tým, než začnete zavárať, uistite sa, že máte všetko potrebné poruke. Od čistých pohárov, viečok, hrnca na zaváranie až po kvalitné suroviny. Už jeden vynechaný krok môže celý proces konzervácie prekaziť.

Nezabudnite na dôkladné prevarenie pohárov

Aby ste predišli rastu baktérií a plesní, je dobré poháre pred zaváraním sterilizovať. Môžete ich za týmto účelom umyť v horúcej vode alebo vložiť do rúry predhriatej na 100 stupňov na 10-15 minút. V niektorých prípadoch je skvelým pomocníkom aj umývačka riadu.

Aj samotný a hlavne pevne uzatvorený pohár s ovocím alebo zeleninou určenou na zaváranie sa počas sterilizácie vo vode alebo pare ohrieva na minimálne 85 stupňov. Tým sa obsah nádoby prevarí a pasterizuje, čo spôsobuje jeho ochranu pred mikroorganizmami a kazením na dlhú dobu.

Použite správne, ideálne nové viečka

Nepoužívajte staré alebo pokrivené viečka, pretože by nemuseli dobre tesniť. Každý jeden uzáver pohára by mal byť najlepšie nový alebo vo výbornom stave. Aj v tomto prípade je dobrým riešením dôkladná údržba viečok, o ktorých hermetické uzavretie sa postará tiež dobrá zaváracia hlava.

Dodržujte odporúčané časy zavárania

Každý druh ovocia alebo zeleniny potrebuje iný čas na správne zaváranie, čo má svoj dôvod. Rozhodujúcu úlohu zohráva veľkosť, konzistencia a množstvo surovín, rovnako vplyvným faktorom pri čase zavárania je aj veľkosť zvolených pohárov.

Presné dodržanie času zavárania pomáha udržať v ovocí a zelenine dôležité vitamíny a zabezpečuje, že vám zaváranina v požadovanej kvalite vydrží čo najdlhšie.

Dbajte na optimálne naplnenie pohárov

Aby ste zabránili tvorbe vzduchových bublín, naplňte poháre tak, že necháte okolo 1-2 cm priestoru od okraja. Aj tento krok má svoje logické opodstatnenie. Bubliny vzduchu môžu ovplyvniť kvalitu konzervácie a skrátiť trvanlivosť zaváraniny.

Cukor a soľ sú ideálne konzervačné prostriedky

Cukor a soľ sú prirodzené konzervačné prostriedky. Cukor je skvelý pri zaváraní ovocia, zatiaľ čo soľ je vhodná pri zaváraní zeleniny. Aj tieto bežné prísady vám proces konzervácie potravín formou ich zavárania vo výraznej miere uľahčia a zefektívnia.

Nechajte zaváraniny vychladnúť

Po zaváraní nechajte poháre úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Dôvod? Vychladnutie hotových zaváranín zaistí a podporí pevnosť a bezpečnosť tesnenia uzáveru. Ideálne je preto nechať hotový produkt z vašej domácej dielne chladiť po dobu 12-24 hodín v pokoji a bez prievanu.

Prečo je zaváranie jedným z najlepších spôsobov uchovávania potravín?

Zaváranie potravín je jedným z najlepších spôsobov ich uchovávania pre niekoľko dôvodov:

  • Bezpečná konzervácia: Zaváranie potravín eliminuje vzduch a bráni rastu baktérií, ktoré by mohli kvalitu a čerstvosť potravín zhoršiť. Týmto spôsobom si tak môžete obľúbené pochúťky a plody záhrady uchovávať v dobrom stave dlhšiu dobu.

  • Dlhá trvanlivosť: Zavárané potraviny môžu zostať vynikajúce na konzumáciu aj niekoľko rokov po tom, ako boli zakonzervované. To je veľmi užitočné pre situácie, keď je u vás nedostatok čerstvých potravín, alebo keď sú určité potraviny sezónne a nie sú k dispozícii po celý rok.

  • Udržanie nutričných hodnôt: Zaváranie potravín môže pomôcť udržať aj ich nutričné hodnoty. Aj keď tepelné spracovanie môže znižovať obsah niektorých vitamínov v ovocí a zelenine, väčšina minerálov a niektoré vitamíny (A, D, E a K) zostávajú stále stabilné.

  • Pohodlie: Zavárané potraviny sú veľmi pohodlné, pretože ich môžete konzumovať kedykoľvek, aj keď nemáte čas alebo energiu na varenie.

  • Zníženie odpadu: Zaváranie potravín umožňuje využívať prebytky alebo plody, ktoré by inak mohli skončiť ako odpad. To je dôležité aj z hľadiska udržateľnosti a minimalizácie odpadu.

  • Rôznorodosť: Zaváranie umožňuje ľuďom vychutnať si rôzne potraviny počas celého roka, nielen v ich sezóne. Napríklad môžete mať jahodový džem v zime alebo zavárané paradajky na jar.

Ak preto hľadáte efektívny spôsob uchovania kvality a čerstvosti obľúbených plodov z vlastnej záhrady, zaváranie je ideálny spôsob, pri ktorom sa zároveň príjemne odreagujete.

Zdroj obrázkov:

Tatevosian Yana/Shutterstock.com

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.