Siedma choroba: vysoko infekčné ochorenie, ktoré si nosia deti z kolektívu

Siedma choroba, často označovaná aj ako syndróm ruka, noha a ústa, je infekčnou poruchou zdravia, ktorá postihuje deti vo veku od 3 do 10 rokov, pričom nie je výnimkou, ak občas potrápi aj dospelých. Šíri sa kvapôčkovou infekciou v detských kolektívoch, prostredníctvom zle umytých rúk po návšteve toalety alebo pri hre v obľúbenom pieskovisku. Veľmi nákazlivé sú drobné pľuzgieriky alebo stolica, ktorá býva infekčná až dva mesiace od vypuknutia ochorenia.

0 265

Spozornieť by ste mali, ak sa u vášho dieťaťa objaví v okolí úst, na dlaniach alebo chodidlách väčší výsyp.

Ochorenie vyvoláva vírus Coxsackie A16, ktorý prežíva v tráviacom trakte a prenáša sa orálno-fekálnou cestou, teda v momente, keď sa vaša ratolesť kontaminovanými rukami dotkne tváre alebo úst.

Príznaky, ktoré netreba podceňovať

Siedma choroba (často označovaná aj ako choroba špinavých rúk) môže mať pomerne nešpecifické príznaky, čo ju robí na diagnostikovanie veľmi ťažkou. Najčastejšie postihuje malé deti zhruba od 3 do 10 rokov, ktoré začínajú chodiť do detských kolektívov, kde je riziko infekcie vírusom z rodu Enterovírusov najväčšie.

Siedmu chorobu rodičia v mnohých prípadoch nepoznajú a jej príznaky podceňujú, pretože si myslia, že ide o bežné prechladnutie, za ktoré sa tento stav najčastejšie zamieňa. Dôvodom sú príznaky, ako je bolesť v krku a zvýšená teplota, na ktorú je dobré mať po ruke a v domácej lekárničke vždy nejaké účinné lieky na jej zníženie.

Ďalšími sprievodnými prejavmi ochorenia je napríklad zdúrenie lymfatických uzlín, bolesť brucha, nevoľnosť a dokonca hnačky. Asi najtypickejším príznakom siedmej choroby je však červená vyrážka, ktorá sa najčastejšie objavuje na dlaniach, chodidlách a v oblasti slabín. Malé pľuzgiere môžu dosahovať veľkosť 3 až 7 mm a neskôr sa menia na erózie a chrasty. Tieto pľuzgiere sa môžu objaviť aj v ústach.

Potrápiť vás môže v niekoľkých fázach

Zo spomínaných príznakov vyplýva aj priebeh siedmej choroby, a to v podobe viacerých fáz. Prvou je výskyt horúčky, ktorá býva zvyčajne vysoká, dosahujúca hodnoty až 40 °C. Neskôr sa objavujú charakteristické vyrážky, ktoré sa ako prvé vyskytujú v ústach, a následne na rukách a nohách. V mnohých prípadoch sú pľuzgiere bolestivé a spôsobujú nielen u detí stratu chuti do jedla.

Postupom času sa však nepríjemné príznaky začnú zmierňovať a obvykle do jedného týždňa choroba stratí na sile až úplne odznie. Choroba je však veľmi infekčná a nakaziť sa ňou môže ktokoľvek (aj dospelý jedinec). Inkubačná doba siedmej choroby je 3 až 6 dní, pričom chorý je najviac nákazlivý v momente, keď sa vytvárajú spomínané pľuzgiere.

Ako sa vyliečiť?

Telo každého z nás môže na vírusy reagovať inak, preto netreba nič podceňovať a komunikovať a konzultovať problém s lekárom. Na druhú stranu sa však neoplatí robiť ani paniku, pretože väčšina prípadov siedmej detskej choroby si univerzálnu liečbu nevyžaduje.

Dôležitá je symptomatická starostlivosť, ktorá zahŕňa podávanie bežných a voľne dostupných liekov na zmiernenie horúčky a bolesti. Je tiež dôležité udržiavať dieťa hydratované a zabezpečiť mu dostatočný odpočinok. Na vyrážky je možné použiť masti a krémy na zmiernenie svrbenia. Nechajte tiež pľuzgiere prirodzene vyschnúť a zabráňte ich praskaniu, pretože tekutina v nich je infekčná.

Osoby, ktoré trpia rôznymi autoimunitnými ochoreniami si samozrejme vyžadujú intenzívnejšiu podporu.

Hygiena je veľmi dôležitá prevencia

Okrem liekov je veľmi dobrým spôsobom, ako zabrániť šíreniu siedmej choroby, dodržiavanie správnej hygieny.

V praxi to znamená, že deti aj dospelí by mali dbať na umývanie rúk mydlom a vodou, najmä po použití toalety a pred jedlom. Okrem toho je dôležité vyhnúť sa kontaktu so slinami a výkalmi infikovaných osôb, a tiež dezinfikovať hračky a povrchy, ktoré by mohli byť kontaminované. Ide o vysoko infekčné ochorenie, preto je dôležité nezanedbávať hygienu ani po prekonaní choroby.

Siedma choroba u dospelých alebo v tehotenstve

Siedma choroba sa zvyčajne vyskytuje u detí, no nie je úplne vylúčené, že by mohla postihnúť aj dospelých. V takomto prípade však očakávajte iný priebeh a závažnejšie komplikácie.

Osobitná pozornosť by sa mala venovať tehotným ženám, pretože vírus sa môže prenášať na plod a spôsobiť závažné komplikácie. Siedma choroba, hoci u detí väčšinou prebieha mierne, môže byť pre deti aj rodičov stresujúca. Vzhľadom na jej vysokú nákazlivosť je dôležité vyhľadať lekársku pomoc a informovať školu alebo detský kolektív, ak sa choroba u dieťaťa prejaví.

Aj keď môže ísť o veľmi nepríjemné ochorenie, s dostatočnou hygienou a starostlivosťou je možné jej šírenie a príznaky minimalizovať. Dávajte si tiež pozor na väčšie kolektívy a uvidíte, že hrozba v podobe siedmej detskej choroby vám a deťom vôbec nemusí skomplikovať život.

Zdroj obrázka: Prostock-studio/Shutterstock.com

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.