Tešíte sa na kúpalisko? Ako zistiť kvalitu vody, v ktorej sa kúpete?

0 75

Ako sa kontroluje a zabezpečuje kvalita vody na miestach určených na kúpanie?

Prečo je kvalita vody na kúpanie dôležitá?

Hneď v úvode sa dostávame k tomu, že kúpanie môže byť pre naše zdravie prínosom, ale aj problémom, najmä vtedy, ak má voda škodlivý obsah. Kontaminovaná tekutina môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy, ako sú infekcie kože, tráviace ťažkosti alebo dokonca vážne ochorenia, ako je hepatitída či podráždenie dýchacích ciest.

Neudržiavané vodné toky určené na kúpanie sa môžu stať živnou pôdou pre škodlivé baktérie a riasy, čo zvyšuje riziko rôznych chorôb. Vodné patogény, ako napríklad E. coli, môžu spôsobiť gastrointestinálne infekcie, zatiaľ čo prítomnosť Pseudomonas aeruginosa môže viesť k infekciám uší a pokožky. Nedostatočná chemická rovnováha v bazéne navyše môže spôsobiť podráždenie pokožky a očí, čo sú všetko faktory zdôrazňujúce dôležitosť dôslednej starostlivosti o údržbu.

Kde a ako zistíte, v akom stave voda je?

Aby ste pred plánovaným osviežením vedeli, či je zvolený zdroj vhodný na kúpanie, mali by ste mať aktuálne informácie o kvalite vody, ktoré nájdete na stránke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v časti pripravenosť prírodných vodných plôch a umelých kúpalísk na kúpaciu sezónu.

Ešte predtým je však nutné vedieť, že podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa ako voda určená na kúpanie považuje – akákoľvek povrchová voda, ktorá je vyhlásená podľa osobitného predpisu, a ktorú využíva veľký počet kúpajúcich sa a nebol pre ňu vydaný trvalý zákaz kúpania alebo trvalé odporúčanie nekúpať sa.

  • Prevádzkovaným zariadením s vyznačenou prírodnou vodnou plochou na kúpanie a s príslušným vybavením v podobe prevádzkových plôch a zariadeniami je podľa spomínaného zákona prírodné kúpalisko.

  • Umelým kúpaliskom je krytá alebo nekrytá stavba so súborom zariadení využívaných na kúpanie a s ním súvisiace prevádzkové plochy.

Kontrola kvality vody týchto vodných plôch sa podľa požiadaviek Vyhlášky MZ SR č. 308/2012 Z.z. o požiadavkách na kvalitu vody, kontrolu kvality vody a o požiadavkách na prevádzku, vybavenie prevádzkových plôch, priestorov a zariadení na prírodnom kúpalisku a na umelom kúpalisku uskutočňuje štátnym dozorom so svojimi regionálnymi pracovníkmi a odborníkmi v každom kraji.

Tieto stanice a hlavný hygienik SR majú za úlohu v týždenných intervaloch zbierať vzorky vody z prírodných alebo umelých kúpacích vôd, ako sú jazerá, rieky, či bazény, a analyzovať ich podľa stanovených a spomínaných noriem a vyhlášok.

Čo všetko, akým spôsobom a v akom intervale sa kontroluje?

Ktoré oblasti je nutné podľa spomínaných noriem a legislatívy kontrolovať, závisí od charakteru vodnej plochy, medzi ktoré najčastejšie patria:

      • Prírodné kúpaliská a biokúpaliská

      • Umelé kúpaliská – kryté a nekryté

      • Bazény

      • Bazény pre dojčatá a batoľatá.

Na základe charakteru vodnej plochy sa potom kontrolujú rôzne veci. Z hygienického a zdravotného hľadiska je to napríklad

  • obsah mikroorganizmov,

  • pH hodnota,

  • koncentrácia chemických látok.

odbery vzoriek sa zvyčajne vykonávajú na miestach s minimálnou hĺbkou hladiny 1 meter, aby bolo možné správne posúdiť rozloženie kontaminantov vo vode.

Z technického hľadiska je zaujímavé, že sa kontrolujú napríklad aj materiály, ktoré prichádzajú do styku s vodou, ako sú obklady, kryty hladiny vody, výplne špár, potrubia a filtre, ktoré by nemali negatívne ovplyvniť fyzikálno chemickú kvalitu vody, podporovať rast mikroorganizmov a zle pôsobiť na účinnosť dezinfekcie vody.

Okolie bazénu by malo byť ohraničené minimálne 1 meter širokou, pevnou a ľahko čistiteľnou plochou so špeciálnou protišmykovou úpravou a so sklonom smerom od bazénu. Hĺbka bazénu v rôznych častiach by mala byť jasne označená podľa účelu použitia.

V bazéne pre deti bez recirkulácie sa voda a celé zariadenie vypúšťa, mechanicky čistí a dezinfikuje každý deň po skončení prevádzky a pri každom výskytu mimoriadneho znečistenia. Bazén pre deti s recirkuláciou sa vypúšťa, mechanicky čistí a dezinfikuje najmenej raz za mesiac.

Bezpečnosť pri kúpaní je teda dôležitá a závisí od správnej kontroly a zabezpečenia kvality vody na kúpanie. Hygienické stanice každého kraja majú zodpovednosť pravidelne monitorovať vodu a zabezpečiť, aby spĺňala stanovené normy. Ako kúpajúca sa osoba si môžete tieto informácie overiť na spomínaných zdrojoch. Potrebné údaje by mali byť uvedené aj priamo na mieste. Ak tomu tak nie je, vodná plocha zrejme na kúpanie moc vhodná nie je.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.