Mokré vlasy z mora alebo bazéna. Ako sa o ne v lete správne starať?

0 96

Ak máte často mokré vlasy z mora alebo bazéna, máme pre vás zopár tipov, ako sa o ne v lete správne starať.

Fénovať alebo nie?

Fénovanie vlasov po kúpaní sa v minulosti považovalo za škodlivé a nie práve ideálne, pretože spotrebiče na to určené vlasy sušili prúdom veľmi silného a horúceho vzduchu. Dnes vám však aj odborníci na starostlivosť o vlasy potvrdia, že ide o dôležitý krok, ktorý by sa práve v lete nemal podceňovať.

Prirodzené sušenie vlasov je samozrejme tiež dobré, no pri veľkej dĺžke a hustote porastu hlavy môže trvať viac ako 6 hodín, čo vytvára ideálne podmienky pre tvorbu plesní, najmä v teplom a vlhkom prostredí. Dať si teda záležať na sušení vlasov má zmysel, ale rozhodujúce je, aký spôsob si zvolíte.

Ak sa rozhodnete pre prirodzené sušenie, zabezpečte, aby vlasy neboli príliš dlho vlhké. Na jemné vysušenie a odstránenie prebytočnej vody použite uterák. Zabezpečte, aby mali vlasy prístup k vzduchu a neboli zviazané.

Ak používate fén, uprednostnite chladnejší alebo stredne teplý vzduch, aby ste minimalizovali tepelné poškodenie vlasu. Fénovanie by tiež malo byť postupné a vykonávané až po aplikovaní ochranného prípravku.

Ako treba vlasy v lete správne umývať?

Mnohí z nás si povedia, že sa vyhnú nechcenému sušeniu vlasov tým, že ich nebudú tak často zaťažovať vodou a umývaním. To však nie je na letné obdobie dobré riešenie, pretože naše vlasy touto činnosťou zbavujeme nielen mastnoty, ale aj škodlivej soli, chlóru a iných nečistôt.

Pravidelné a v horúcich mesiacoch možno intenzívnejšie umývanie hlavy nemusí byť vôbec škodlivé, ak použijete šampón špeciálne formulovaný pre letné použitie, zohľadňujúc potreby pokožky hlavy. Ideálna je jemná kozmetika, ktorá pokožku a vlasy pri častejšom čistení vôbec nezaťažuje.

Pod vašu korunu krásy sa tiež podpíše aj dôkladné namočenie vlasov pri umývaní, aby sa aj malá dávka šampónu rovnomerne rozložila a dostala tam, kde má. Dôležité je tiež dať si záležať na dôkladnom opláchnutí pokožky, aby na nej nezostali zvyšky šampónu, ktoré môžu pokožku hlavy dráždiť. Zabrániť nechcenému vysušeniu môžete aj aplikáciou kvalitného kondicionéra.

Ako často vlasy umývať?

Frekvencia umývania vlasov závisí od individuálnych potrieb a stavu vlasov. V lete, keď sú vystavené väčšiemu množstvu soli, chlóru a potu, je na mieste umývať ich častejšie.

Odborník trichológ vám povie, že vlasy je nutné umývať vždy, keď sú špinavé, mastné alebo vystavené chlóru a soli, čo je v lete na dennom poriadku. Po každom kúpaní v mori alebo bazéne je vhodné vlasy dôkladne opláchnuť a umyť, aby sa odstránili všetky zvyšky soli a chlóru.

Na intenzívnejšie umývanie ale používajte jemnejší šampón, ktorý vlas vyčistí, no nezaťažuje. Ideálne je tiež nosiť pokrývku hlavy, aby neboli vaše vlasy v lete tak namáhané a vystavené škodlivým UVA a UVB lúčom. Ani od potu zaťažené vlasy netreba nechať bez povšimnutia a dôkladne ich vysušiť.

Spotená pokožka hlavy môže upchávať póry a viesť k začervenaniu, podráždeniu a dokonca ku vzniku akné alebo iných kožných problémov. Zvyšuje sa aj riziko vzniku prostredia pre rast baktérií a mikroorganizmov. Asi najviac nepríjemným môže byť zápach a horší vzhľad a štruktúra vlasov.

Starostlivosť o porast hlavy v lete si teda vyžaduje osobitnú pozornosť a správne návyky. Pravidelné umývanie, správny výber šampónu a kondicionéra, a opatrné sušenie sú pre udržanie zdravých a krásnych vlasov nevyhnutné. Dodržiavaním týchto odporúčaní môžete minimalizovať škodlivé účinky morskej soli, chlóru a slnka, a zároveň si užívať letné radovánky bez obáv o svoje vlasy.

Malý tip na dokanalé kučery:

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.