Ste v obraze? Na čo všetko máte v súvislosti s právom vlastníka nahliadať do dokladov nárok

0 71

Bývanie v luxusne zariadenom byte veľkej metropoly so sebou prináša obrovské množstvo výhod. Ani tento typ nehnuteľnosti sa však nezaobíde bez našej starostlivosti a pravidelnej údržby, ktorú v tomto prípade z veľkej časti zastupuje a realizuje nami zvolený správca. Okrem riešení potrebných opráv, má však táto osoba na starosti aj ekonomickú stránku hospodárenia konkrétneho objektu a pod dohľadom všetky jeho účty či spoločné financie. Avšak, ako vlastník nehnuteľnosti máte právo nielen sledovať, kam všade tieto vaše peniaze idú, ale sa aj aktívne podieľať na rozhodovaní o dôležitých otázkach týkajúcich sa správy spoločného majetku.

Kontrolu nad spoločným majetkom a účasť na jeho správe vám umožňuje právo vlastníka vyplývajúce zo zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Čo všetko toto unikátne legislatívne opatrenie vlastníkom bytov a nebytových priestorov umožňuje, a ako zjednodušuje dôležitú správu bytových domov?

Kto a na základe akého zákona sa môže v tejto veci obrátiť na správcu?

Právo vlastníka nahliadať do dokladov týkajúcich sa správy domu alebo čerpania fondu prevádzky, údržby a opráv a spracovanie osobných údajov vlastníka je možné na základe Zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

Presnejšie ide o § 9 ods. 5 písm. d), v zmysle ktorého „sú správca a spoločenstvo povinní umožniť vlastníkovi bytu a nebytového priestoru v dome na požiadanie nahliadnuť do dokladov týkajúcich sa správy domu alebo čerpania fondu prevádzky, údržby a opráv, robiť si z nich dokonca výpisy, odpisy a kópie alebo môžu na náklady vlastníka bytu a nebytového priestoru v dome vyhotoviť z nich kópie; pričom pri poskytovaní týchto informácií je predseda alebo správca povinný zabezpečiť ochranu osobných údajov podľa osobitného predpisu zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov.

Využiť túto možnosť má na základe spomínaného zákona preukázateľný vlastník nehnuteľnosti (bytového aj nebytového charakteru), pričom tento nárok mu umožňuje kontrolovať hospodárenie správcu a overovať účelnosť vynakladaných finančných prostriedkov.

Vlastníci takýmto spôsobom tiež môžu nielen sledovať, ako sa nakladá s ich peniazmi, ale sa aj aktívne zapájať do rozhodovacích procesov týkajúcich sa správy spoločného majetku. V prípade potreby je tiež možné na základe osobného nahliadnutia do účtov aj lepšie pochopiť nie vždy príjemný výsledok pravidelného ročného vyúčtovania nájomného.

Prečo je dôležité byť v obraze?

Byť v obraze ohľadom správy domu a čerpania fondu prevádzky, údržby a opráv je dôležité z viacerých dôvodov. Predovšetkým to zabezpečuje transparentnosť a zodpovednosť v hospodárení so spoločnými prostriedkami. Vlastníci bytov a nebytových priestorov majú právo vedieť, ako sú ich peniaze spravované, a či sú použité efektívne a v súlade s ich záujmami.

Tým, že majú prehľad o finančných transakciách a rozhodnutiach správcu, môžu lepšie chrániť svoje investície a predchádzať prípadným podvodom alebo neefektívnemu hospodáreniu.

Čo všetko vám môže správca prezradiť?

Správca domu má povinnosť poskytnúť vlastníkom bytov a nebytových priestorov široké spektrum informácií týkajúcich sa správy domu, aby zabezpečil transparentnosť a zodpovednosť v hospodárení, pričom nesmú byť na základe Zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov zneužité vaše osobné údaje, čo na druhú stranu nie je ani možné, pretože najčastejšie ide o:

  • Úplný prehľad o príjmoch a výdavkoch spoločenstva za uplynulý rok.

  • Detaily o aktuálnom stave finančných prostriedkov, vrátane príjmov a výdavkov.

  • Kópie faktúr a dokladov o platbách za služby a opravy, ktoré boli vykonané v mene spoločenstva.

  • Informácie o zostatkoch na účtoch fondu prevádzky, údržby a opráv.

  • Plánované opravy a údržbové práce, vrátane harmonogramu a rozpočtu.

  • Kópie zmlúv so spoločnosťami poskytujúcimi služby správe domu, ako sú údržba výťahov, čistenie, odvoz odpadu a ďalšie.

  • Detaily o ukončených opravách a údržbových prácach, vrátane nákladov a zodpovedných dodávateľov.

  • Dokumenty upravujúce práva a povinnosti vlastníkov a správcu.

  • Informácie o poistkách na budovu a spoločné priestory.

  • Prehľad nákladov na energie, vrátane vody, elektriny, plynu a tepla.

  • Výsledky auditov energetickej účinnosti, vrátane odporúčaní na zlepšenie a iné.

Pravidelná účasť na schôdzach a zodpovedný prístup sú najlepšie riešenie

Pravidelná účasť na schôdzach a zodpovedný prístup k správe domu sú skutočne efektívne spôsoby, ako zabezpečiť transparentnosť, zodpovednosť a efektívne fungovanie spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Pravidelná účasť na schôdzach umožňuje vlastníkom byť informovaní o všetkých rozhodnutiach, ktoré sa týkajú správy domu. Účasť na schôdzach tiež umožňuje vlastníkom klásť otázky správcovi a požadovať vysvetlenia ohľadom rôznych rozhodnutí a výdavkov.

Oprávnené osoby, ktoré sa zúčastňujú schôdzí, majú možnosť aktívne sa podieľať na rozhodovacom procese, čo znamená, že môžu hlasovať o dôležitých otázkach, ako sú rozpočty, plány údržby a opráv, zmluvy so dodávateľmi a iné záležitosti, ktoré ovplyvňujú celkové fungovanie a kvalitu života v dome.

Čo je na záver najdôležitejšie, pravidelné schôdze a aktívna komunikácia medzi vlastníkmi a správcom môžu prispieť k lepším vzťahom v rámci spoločenstva, preto na ne nezabúdajte a vyčleňte si na ich absolvovanie potrebný čas. Zaberie vám to len niekoľko minút a pritom prispeje k dlhodobému komfortu bývania.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.