Bežné predmety v domácnosti, ktoré môžu byť pre vaše deti nebezpečné

0 44

Ochrániť svoje dieťa pred všetkými možnými hrozbami sa snaží každý jeden zodpovedný rodič. Zabezpečuje dvere, zábradlia, dokonca aj rohy nábytku, no len minimálne sa zamýšľa nad tým, že aj obyčajné veci v domácnosti môžu byť pre malé ratolesti vážnou hrozbou! Preto, bez ohľadu na to, či ste nový alebo dobre zabehnutý rodič, nikdy nie je na škodu pripomenúť si, aké nebezpečenstvá číhajú na vaše deti priamo v kuchyni či obývačke.

Batérie – malé, no s veľkým potenciálom poškodenia

Najmä tenké guľaté batérie, ktoré sa často nachádzajú v diaľkových ovládačoch, hračkách či hodinkách, majú lesklý povrch a malé rozmery, ktoré môžu byť pre dieťa lákavé, no len čo sa ocitnú v ich ústach, môže dôjsť k vážnemu ohrozeniu života.

Prehltnutá batéria môže v priebehu niekoľkých hodín spôsobiť chemické popáleniny a vážne poškodiť vnútorné orgány. Pravidelne preto kontrolujte, či sú všetky batérie bezpečne uzavreté a nie je ani najmenšia šanca, že sa k nim vaše ratolesti dostanú.

Lieky – neviditeľní nepriatelia v šuplíku

Každý rodič vie, že lieky by mali byť uchovávané mimo dosahu detí, no občas stačí chvíľka nepozornosti a malý objaviteľ si môže farebné tabletky zameniť za cukríky. Prehltnutie nevhodnej dávky liekov môže mať fatálne následky. Preto je dôležité nielen lieky schovať, ale mať na pamäti, že „mimo dosahu“ znamená mimo dosahu malých rúk a očí.

Šnúry a káble – tiché nebezpečenstvo, ktoré čaká na príležitosť

Elektrické káble, nabíjačky či šnúrky od žalúzií sú súčasťou každej domácnosti. Pre dieťa však môžu predstavovať nebezpečenstvo udusenia. Každý rodič vie, že malé deti sú zvedavé a s nadšením skúmajú všetko nové, takáto „hračka“ sa však môže premeniť na mimoriadne nebezpečnú zábavu s tragickým koncom. Preto je dobré tieto veci zabezpečiť tak, aby k nim deti nemali prístup, prípadne použiť špeciálne ochranné prvky.

Plastové vrecká – viac než len obal na odpadky

Plastové vrecká, ktoré bežne používame na odpadky alebo potraviny, sú pre deti rovnako nebezpečné, ak sa s nimi hrajú bez dozoru. Môžu si ich natiahnuť na hlavu, čo môže viesť k uduseniu. Rovnako nebezpečné sú v nich uložené aj drobné predmety, ktoré môžu skončiť v detských ústach.

Drobné hračky – malí, ale nebezpeční kamaráti

Stavebnice, puzzle alebo iné hračky s malými dielmi sú síce skvelé pre rozvoj motoriky a kreativity, no zároveň predstavujú riziko prehltnutia alebo vdýchnutia. Pri výbere takýchto hračiek je preto dôležité dbať na to, aby zodpovedali veku dieťaťa a aby drobné časti neboli dostupné tým, ktoré ešte radi všetko ochutnávajú.

Prevencia je kľúčom k bezpečnej domácnosti. Investujte preto čas do toho, aby ste pravidelne kontrolovali, čo všetko je pre vaše dieťa prístupné a v akom stave sú potenciálne nebezpečné predmety. Zaistenie domácnosti nemusí byť zložité ani drahé – často stačí trocha vynaliezavosti a pár jednoduchých opatrení. Nezabúdajte, že aj keď sa nám zdajú byť niektoré predmety neškodné, pre malé deti môžu byť naopak veľmi atraktívne a zároveň nebezpečné.

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.