Rebríček najlepších pôrodníc za rok 2015 je už online

0 450

Už po piaty krát priniesol Health Policy Institute v spolupráci s portálom rodinka.sk rebríček spokojnosti mamičiek s pôrodnicami na Slovensku. Hlasovania sa zúčastnilo celkovo 3234 mamičiek, ktoré vyplnili krátky online dotazník. Mamičky, ktoré sa rozhodli dotazník vyplniť zodpovedali krátkych 14 otázok, a ak sa chceli zúčastniť súťaže o ceny, stačilo v 15.bode uviesť svoj email.

Dotazník bol zameraný na predpôrodnú prípravu, priebeh pôrodu (súkromie, intimita, dodržiavanie požiadaviek rodičky pri pôrode, správanie sa zdravotníckeho personálu k mamičke počas pôrodu ako aj po pôrode) ako aj na starostlivosť o mamičku a bábätko po pôrode.

Ako z dotazníku vyplýva, takmer všetky pôrodnice už dovoľujú prítomnosť otecka, či inej sprevádzajúcej osoby pri pôrode (až 90,5% opýtaných mamičiek malo možnosť mať pri sebe blízku osobu).

Z dotazníka tiež vyplýva, že stúpa aj odbornosť zdravotníckeho personálu (až 89,1%).

Postupne sa zlepšuje aj vybavenie pôrodných sál (86,8%).

Začína sa už aj u nás udomácňovať tzv. „bonding“ teda priloženie dieťatka na telo matky počas prvých hodín po pôrode (až 69,6% mamičiek malo možnosť prvého priloženia dieťatka k prsníku už na pôrodnej sále a 52,9% mamičiek bolo so svojim dieťatkom počas prvých dvoch hodín od pôrodu).

 

A ako dopadli samotné pôrodnice?

Podľa úrovne neonatologickej starostlivosti oddelenia pri pôrodnici sú prvé miesta rozdelené do troch kategórií:

  • Na I.úrovni získalo 1.miesto Santórium Koch
  • V úrovni II. získala 1.miesto LNsP Liptovský Mikuláš
  • V úrovni III. patrí 1.miesto Fakultnej nemocnici v Trenčíne.

Medzi perinatologickými centrami získala 1.miesto Univerzitná nemocnica Martin.

 

Na záver ešte treba dodať, že v roku 2015 sa na Slovensku narodilo 55 139 detí, ktoré sa narodili v niektorej z 54 slovenských pôrodníc.

 

Zdroj: rodinka.sk

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.