Kváskový chlieb ražný
Ražný kváskový chlebík je najzákladnejším kváskovým chlebíkom, takže ak ešte len s kváskovým chlebíkom začínate tak tento je pre Vás ten správny, nakoľko budete používať len základné suroviny.
Budeme potrebovať nasledovné suroviny:
- 300 g základného kvásku (150 g celozrnej ražnej múky a 150 ml vody + 3 PL lyžice materského kvásku z chladničky)
- 300 g pšeničnej hladkej múky T650
- 200 ml vody
- 1 kávovú lyžičku soli
- trochu mletej rasce
- rasca na posypanie
- múka na pomúčenie
- Z chladničky vyberte materský kvások, nechajte ho voľne stáť pár minút, potom ho vložte do väčšej misky a primiešajte k nemu 150 g ražnej múky so 150 ml vody (vždy používajte prevarenú a vychladenú vodu). Dôkladne premiešajte. Nechajte do ďalšieho dňa voľne kysnúť pod utierkou. Kvások nám zdvojnásobí objem.
- Na druhý si pripravte kuchynského robota, do misky vložte pripravený kvások, pridajte k nemu 300 g hladkej múky, 200 ml vody (ak bude cesto príliš husté, pridajte ešte vodu), soľ a mletú rascu. Miešajte 15 minút kuchynským robotom na miernom stupni (ja používam stupeň 2 zo 4), takto si vypracujeme lepok. Prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
- Následne preklopte cesto na pomúčenú kuchynskú dosku a vyformujte do tvaru bochníka. Preložte do slamenej misky na chlieb alebo do inej pomúčenej misky a nechajte kysnúť kým chlebík nebude mať dvojnásobný objem (môže to trvať 3-5 hodín). Vykysnutý chlebík veľmi opatrne preložte na predhriaty plech a dajte piecť do rúry vyhriatej na 230 stupňov na 15 minút (na dno rúry vložte hrniec s vodou, aby chlebík nebol suchý). Následne znížte teplotu na 180 stupňov a pečte ďalších 15 minút, potom znížte teplotu na 150 stupňov a pečte ďalších 15-20 minút. Skôr ako chlebík vyberiete z rúry poklepte po ňom, aby vydával dutý zvuk, je to znak, že je chlebík upečený. Chlebík pečieme najskôr pri vyššej teplote, aby sa nám vytvorila krásna chrumkavá kôrka.
- Upečený chlebík položte na podložku a nechajte vychladiť. Ak ho zabalíte do plátnovej utierky vydrží Vám niekoľko dní ako čerstvý.