Vynikajúce veterníky, aké ste za starých čias kupovali v tradičných cukrárňach si dnes môžete pripraviť aj doma. Príprava Vám síce zaberie trošku viac času ako príprava iných koláčikov, ale výsledok bude stáť za to!
Odpaľované cesto:
- 300 g hladkej múky
- 0,5 l vody
- štipka soli
- 2 lyžice cukru
- 250 g hery
- 4 celé vajcia
Pudingový krém:
- 700 ml plnotučného mlieka
- 2 zlaté klasy
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 200 g masla
Karamelová šľahačka
- 500 ml smotana na šľahanie
- 200 g kryštálového cukru
- 3 stužovače
Karamelová poleva:
100 g kryštálového cukru
200 g práškového cukru
50 ml plnotučného mlieka
POSTUP PRÍPRAVY
- Odpaľované cesto: Vodu, soľ, cukor a Heru vložíme do hrnca, necháme zovrieť. Pridáme múku a za stáleho miešania vareškou varíme 3 minúty, až kým sa nám cesto nezačne odliepať od hrnca do jedného celku. Necháme 10 minút vychladiť, a do zmesi šľahačom zapracujem vajíčka. Zmes vložíme do cukrárskeho vrecka a striekame na papierom vyložený plech. Pečieme 20 minút pri teplote 180-200 stupňov. Hotové veterníčky prerežeme na polovicu ostrým nožom a naplníme pudingovým krémom, karamelovou šľahačkou a vrch každého osladíme karamelovou polevou.
- Pudingový krém: Mlieko spolu s cukrom privedieme do varu, pridáme pudingový prášok, uvaríme hustý krém. Vychladíme a primiešame zmäknuté maslo. Vložíme do cukrárskeho vrecka a nestriekame na spodnú časť cesta.
- Karamelová šľahačka: Deň vopred si rozpustíme cukor na karamel, a do karamelu pridáme šľahačku, miešame kým nevznikne hladká zmes. Necháme 24 hodín chladiť. Na druhý deň pridáme stužovač a šľahačom vyšľaháme karamelovú šľahačku. Hotovú šľahačku vložíme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na pudingový krém.
- Príprava karamelovej polevy: Kryštálový cukor dáme na panvičku rozpustiť, a keď je rozpustený pridáme mlieko, za stále miešania rozvaríme. Do horúcej zmesi postupne zapracujeme práškový cukor, až kým nám nevznikne hustejšia hmota. V teplej zmesi namočíme vrchnú časť každého veterníčka. Dáme do chladničky stuhnúť.