Kváskový chlieb grahamový
Z uvedených surovín môžeme pripraviť jeden väčší chlebík, alebo dva menšie. Ak budeme piecť jeden veľký, tak ho v rúre budeme piecť o 10 minút dlhšie teda takmer celú jednu hodinu, ak budeme pripravovať dva menšie postačí ich piecť 45 minút.
Pripravíme si nasledovné suroviny:
300 g základného kvásku (150 g ražnej múky a 150 ml vody + 3 PL lyžice kvásku z chladničky)
300 g grahamovej múky
250 ml vody
2 kávové lyžičky soli
trochu mletej rasce
2 stredné zemiaky, ktoré vopred uvaríme v osolenej vode
- Z chladničky vyberime kvások a necháme ho pol hodinu voľne stáť. Medzi tým si pripravíme 150 g ražnej múky a 150 ml vody (vždy používajte prevarenú a vychladenú vodu), pridáme kvások, premiešame, zakryjeme plátnovou utierkou a necháme do druhého dňa kysnúť. Kvások zväší svoj objem.
- Na druhý deň si uvaríme v osolenej vode zemiaky, pridáme kúsok masla a popučíme ich vidličkou na hladkú kašu. Pripravíme si kuchynského robota, vložíme doň hotový kvások, pridáme grahamovú múky, vodu (ak bude cesto príliš husté, pridáme ešte ďalšiu vodu), popučený zemiak, soľ a rascu, miešame na miernom stupni (ja používam stupeň 2 zo 4) asi 15 minút, následne prikryjeme utierkou a necháme 2 hodiny voľne kysnúť.
- Cesto preklopíme na pomúčenú kuchynskú dosku a vyformujte do tvaru bochníka. Opäť necháme kysnúť 2-3 hodiny, kým chlebík nezväčší svoj objem (najlepšie je nechať chlebík kysnúť v košíku na chlieb). Vykysnutý chlebík dáme opatrne na predhriaty plech, piecť do rúry vyhriatej na 230 stupňov na 15 minút (na dno rúry vložíme hrniec s vodou, aby chlebík nebol suchý). Následne teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme 15 minút. Po celkovom čase 30 minút znížime na teplotu 150 stupňov a pečieme 15-20 minút (väčší chlebík pečieme celú hodinu). Skôr ako chlebík vyberieme z rúry poklepeme po ňom, aby vydával dutý zvuk, je to znak, že je chlebík upečený. Chlebík pečieme najskôr pri vyššej teplote, aby sa nám vytvorila krásna chrumkavá kôrka.
- Upečený chlebík položíme na podložku a nechá vychladiť. Ak ho zabalíme do plátnovej utierky vydrží aj 5 dní ako čerstvý.