Parené buchty
Pripravte si spolu s nami vynikajúce parené buchtičky. Je už len na Vás, či si ich naplníte nutelou, čučoriedkami, marhuľkami, alebo inou dobrotou. Základom je pripraviť si správne kysnuté cesto.
Na prípravu pre 4 osoby budeme potrebovať nasledovné suroviny:
Cesto:
- 400 g hrubej múky
- 200 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 lyžicu trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 droždie
- 400 ml mlieka
- štipku soli
- Nutelu na naplnenie (alebo ovocie, či lekvár)
- čerstvé maslo na potretie
- Z droždia a mlieka pripravíme kvások (do misky nalejeme mlieko zohriaté na izbovú teplotu, pridáme kvasnice a trošku cukru). Do hotového kvásku pridáme múku, vajce, zvyšný cukor a soľ. Všetky ingrediencie dôkladne vymiešame vareškou alebo kuchynským robotom, vznikne nám polotuhé cesto, ktoré necháme pod utierkou kysnúť. Po 10 minutách opäť dobre premiešame, a necháme opäť kysnúť.
- Hotové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1 cm, ostrým nožom pokrájame na rovnako veľké štvorčeky. Každý kúsok naplníme nutelou a opatrne zavinieme do tvaru buchty. Necháme ešte niekoľko minút (5-10 minút) kysnúť na doske.
- Zatiaľ si pripravíme hrniec na dno ktorého vlejeme vodu, vložíme sitko na parenie a keď začne voda vrieť vkladáme buchty. Paríme ich pri strednej teplote (5 z 10) po dobu 7 minút.
- Hotové buchty potrieme rozpusteným maslom, môžeme posypať orechami. Dobrú chuť!