Bezlepkový makový koláč s domácim mascarpone

0

Týmto koláčikom potešíte celú svoju rodinku, ale aj tých, ktorí majú bezlepkovú dietu, pretože nemôžu konzumovať klasické koláče z múky.

Na prípravu budeme potrebovať nasledovné suroviny:

CESTO:

  • 3 vajíčka
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 80 g orechov (mandle a lieskové oriešky)
  • 40 g mletého maku

MASCARPONE:

  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 1 šľahačka + stužovač šľahačky
  • 1 kyslá smotana
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL trstinového cukru

DOMÁCE ŽELE:

  • 1 konzerva broskýň (800 g)
  • 1 zlatý klas
  • šťava z broskýň (400 ml)
  • 1 vanilkový cukor

Postup prípravy

CESTO:

  • Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme 50 g cukru a pár kvapiek citróna. Zo žĺtkov a zvyšného cukru vyšľaháme penu, ktorú pomály vmiešame k bielkovému snehu, pridáme mletý mak a postrúhané orechy. Zmes vylejeme do tortovej formy a upečieme korpus – pečieme pri teplote 170 stupňov 20 minút.

MASCARPONE:

  • Šľahačku vyšľaháme so stužovačom, pridáme cukor a primiešame kyslú smotanu s tvarohom

DOMÁCA ŽELATINA:

  • Broskyne nakrájame na plátky a odložíme. 2 broskyne nakrájame nadrobno prilejeme k nim vodu z broskýňového kompótu a privedieme do varu, zašľaháme do nej zlatý klas (zlatý klas zmiešame v miske s trochou vody) a vanilkový cukor. Varíme 1 minútu, následne za stále miešania vychladíme.

Hotový korpus vložíme do tortovej formy, natrieme mascarpone, na mascarpone poukladáme nakrájané broskyne a zalejeme domácou želatinou. Vložíme do chladničky na 3 hodiny a môžeme podávať….

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.