Bryndzové halušky
Bryndzové halušky patria medzi tradičné Slovenské jedlá, a aj my ich máme veľmi radi. Dlhé roky sme ich pripravovali z čerstých zemiakov, ktoré sme strúhali, avšak keď sme ich raz pripravili zo zemiakov uvarených na kašu zistili sme, že sú ešte chutnejšie a ľahšie stráviteľné. Keďže sa snažíme používať zdravšie suroviny, ku klasickej hrubej múke vždy pridávame aj grahamovú múku (v pomere 1:1) a otruby.
Na prípravu domácich bryndzových halušiek (pre 4 osoby) budeme potrebovať nasledovné suroviny:
5 zemiakov
300 g hrubej múky
300 g grahamovej múky
1 PL otrúb
voda
soľ (kávová lyžica)
1 vajce
300 g bryndze + 150 ml kyslej smotany
1 kg oravskej slaniny
Postup prípravy:
- Zemiaky očistíme, uvaríme v osolenej vode, hotové popučíme na kašu, pridáme kúsok čerstvého masla a 1 dl mlieka. Hotovú kašu vychladíme, pridáme do nej múku, otruby, vajíčko, soľ a vodu (zhruba 3 dl studenej vody alebo podľa potreby). Zo surovín pripravíme cesto hustejšej konzistencie.
- Do väčšieho hrnca (najlepšie je použiť väčší hrniec aspoň 4 litrový) dáme variť vodu, pridáme 1 lyžicu soli, a keď začne voda vrieť začneme do nej hádzať halušky. Halušky, ktoré hádžeme do vody neustále miešame, aby sa nám nezlepili. Varíme 7 minút. Hotové halušky dôkladne prepláchneme v studenej vode, aby sme sa zbavili škrobu. Odlžíme ich do väčšej misky.
- V druhej miske si pripravíme bryndzu, ktorú zriedime buď ovčou žinčicou alebo kyslou smotanou. Následne pridáme halušky a premiešame.
- Podávame so smaženou slaninkou, ktorú si pripravíme vopred (slaninu nakrájeme na menšie kocky a osmažíme dozlata)