Ak aj vy dlhšiu dobu uvažujete o upečení si domácich cupcakes tak už dlhšie neváhajte a pustite sa do ich pečenia. Ja som ich obdivovala už dlhšiu dobu, ale dnes som ich piekla po prvý krát. A výsledok? Že mňamka, len tak sa za nimi zaprášilo.
Okrem surovín, budeme na prípravu potrebovať aj papierové košíčky (s priemerom 7 cm) a formu na muffiny.
Na prípravu 15 kusov budeme potrebovať nasledovné suroviny:
CESTO
- 2 vajcia
- 100 g kryštálový cukor
- 200 g mäkký tvaroh (roztierateľný, NIE hrudkový)
- 200 g hladká múka
- 50 ml olej (ja som použila mandľový)
- 1 kávová lyžička sódy bikarbóny
- 30 g čokolády (ja som použila Lindt 90%)
- 30 g orechov (opražila som ich nasucho na panvici a podrvila valčekom na malé kúsky)
JAHODOVÝ KRÉM
- 250 ml plnotučného mlieka
- 1 jahodový puding
- 1 PL cukru
- šťavu z jahôd alebo iného tmavého ovocia (ja som použila šťavu z čučoriedok) – 2 polievkové lyžice
- 100 g masla (ja som použila Liptov)
Postup prípravy:
- Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a postupne zapracujeme vaječné žĺtka. Následne pridáme mäkký tvaroh, múku, olej a sódu. Vymiešame hladké cesto, do ktorého na záver pridáme čokoládu nalámanú na malé kúsky, a podrvené oriešky.
- Pripravíme si formičky na muffiny, do každej vložíme papierový košíček a nalejeme cesto, avšak len do polovice. Cupcakes nám zväčšia svoj objem takmer 2-násobne, takže pozor, aby sme nedali do košíčkov príliš veľa cesta, pretože by nám vytieklo!
- Pečieme v rúre vyhriatej na 175 stupňov 10 minút, následne teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte ďalších 15 minút. Celková doba pečenia je 25 minút, dlhšie nepečieme, pretože by zostali príliš suché.
- Z mlieka, cukru a jahodového pudingu uvaríme hustý krém, do ktorého pridáme buď sirup, alebo šťavu z tmavého ovocia, aby sme mali peknú ružovú farbu. Puding vychladíme a zapracujeme doň zmäknuté maslo.
- Na vychladnuté cupcakes pomocou cukrárskeho vrecúška nastriekame krém. Dáme do chladničky stuhnúť a podávame.