Máte radi gofry? Skúste si ich pripraviť v pohodlí svojho domova. Recept je veľmi jednoduchý, a ak máte domáci stroj na upečenie gofry môžete sa pustiť do prípravy.
Suroviny na prípravu:
- 3 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 100 g celozrnej múky
- 100 g mletých orechov (ja používam mix vlašských, mandlí, kešu a lieskovcov)
- 600 ml plnotučného mlieka
- 1 PL medu
- 100 g trstinového cukru
- čajovú lyžicu škorice
- 1 PL šťavy z citŕona
- štipka sódy bikarbóny
- kúsok masla (plátok maslo na cesta, plus maslo na potretie stroja)
Postup prípravy:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, žĺtka vyšľaháme s cukrom, škoricovým cukrom a šťavou z citŕona. Bielky zmiešame so žĺtkami, pridáme múku, med, rozpustené maslo a sódu bikarbónu. Miešame v kuchynskom robote.
Stroj na prípravu gofry rozohrejeme, potrieme maslom a pomocou naberačky dáme cesto do stroja. Ja dávam vždy 1 naberačku – cca 100 ml – pozor nedávame cesta priveľa, lebo by nám vytieklo! Len toľko, aby bola spodná časť panvice zaliata cestom.
Ja pečiem každú gofru 5-7 minút, aby boli krásne chrumkavé.
Podávame so šľahačkou, ovocím (jahody, maliny, čučoriedky – skrátka čo komu chutí), horúcou čokoládou.