Ak si chcete pripraviť či už sladké alebo slané dobroty z lístkového cesta, skúste si ho pripraviť doma. Príprava je veľmi jednuchá a rýchla, a ak si ho sami pripravíte, viete aké suroviny na jeho prípravu použijete.
Poďme na to!
Na prípravu budeme potrebovať:
- 250 g maslo (ja používam liptov)
- 150 g hladkej múky
- 100 g celozrnej múky
- 1 vaječné žĺtko
- 70 ml vody
- šťava z 1/2 citróna
- troška soli
POSTUP
Maslo nakrájame na menšie kúsku, necháme zmäknúť. Do misky nasypeme múku, pridáme zmäknuté maslo, vajíčko, vodu, vaječné žĺtko, citrónovú šťavu a trošku soli.
Cesto spracujeme rukou, ak je príliš riedke a lepí sa nám na ruku pridáme ešte múku. Cesto môžeme nechať odležaž v chladničke, alebo ho ihneď spracovať.
Ak sa rozhodneme cesto ihneď použiť ak ho rozvalkáme na doske na tenký plát a prekladáme ho aspoň 5x.
Prekladanie cesta – cesto rozvalkáme na tenučký plát a následne cesto preložíme na polovicu, polovicu zase na polovicu a takto opakujeme až kým nám nevznikne malá kocka o priemere 15×15 cm, znova ju rozvalkáme a zopakujeme postup aspoň 5x, následne je cesto pripravené na spracovanie či už na sladko alebo slano.
Ja pečiem cesto pri teplote 180 stupňov 10 minút….
Ja z cesta pripravujem fantastický krémeš 🙂