Pripravte si domáce pečivo, či rožky, žemle alebo iné tvary pečiva. Domáce je len domáce, a ak máte doma deti, uvidíte, ako budú pomáhať a potom im bude pečivko chutiť ešte viac, pretože si ho pripravia sami.
Video recept na prípravu nájdete tu: https://youtu.be/8gQgx7aDtmo
Suroviny na prípravu:
200 g hladkej múky,
50 ml plnotučného mlieka,
50 ml vody,
1 PL celozrnej špaldovej múky,
1 lyžička oleja,
15 g droždia,
troška cukru,
20 g soli,
1 vajičko
Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Pridáme múku, vodu, olej, zhruba polovicu rozšľahaného vajíčka (s druhou polovicou vajíčka natrieme rožky pred pečením) a osolíme. Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Počas kysnutia niekoľko krát premiešame. Cesto rozelíme na rovnaké časti (ja som spravila dva rožky a jednu žemličku). Na plech dáme papier na pečenie, rožky sa nám neprichytia a ukladáme hotové rožky a žemle. Potrieme niekoľko krát vodou. Necháme podkysnúť 30 minút. Pred pečením natrieme rozšľahaným vajíčkom. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, vložíme plech s pečivom a teplotu stiahneme na 220 stupňov. Pečieme 10-15 minút.