Tie kváskové žemličky si hneď obľúbi celá Vaša rodinka. Fantastické sú s grilovaným mäskom, živánskou, ale pochutíte si na nich aj ak ich natriete maslom a pridáte džem či med. Skúste a uvidíte!
Na prípravu budeme potrebovať nasledovné suroviny (10 kusov žemličiek):
- 3 PL kvásku
- 3 PL plnotučného mlieka
- 300 ml vody (prípadne viac podľa potreby)
- 100 g masla
- 1 lyžicu kryštálového cukru
- 1 rozšľahané vajce
- 800 g hladkej múky
- 1 lyžičku soli
- mletú rascu
- 20 g masla na vymastenie misy a plechu
- na potretie – 1 vajčíko
- na posypanie – celú rascu, sézam, ľanové semiačky (čo máte radi)
- Ja mám kvások hotový v chladničke, takže ráno si ho len vytiahnem a nechám na teplom mieste zhruba hodinu, aby sa „prebudil“. Následne do kuchynského roba nasypem múku, vodu, trochu mlieka, cukor a samozrejme kvások a 20 minút nechám cesto hnietiť. Cesto prikryjem utierkou a nechám kysnúť 2 hodiny. Následne pridám celé vajce, rozpustené maslo, soľ a rascu, opäť miešame 10-15 minút. Necháme ešte hodinku kysnúť a následne cesto premiestnime na kuchynskú dosku a vytvarujeme 10 rovnakých guličiek (žemličiek). Tie preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech so žemličkami položíme na teplé miesto a po 15 minútach každú žemličku potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou, prípadne sezamom, ľanovými semiačkami či inými ingredienciami podľa chuti.
- Pečieme v rúre predhriatej na 200 stupňov 7 minút, následne teplotu znížime na 170 stupňov a pečieme ďalších 15 minút.
- Žemličky preložíme na mriežku a necháme voľne vychladiť.