FOTO Recept na skutočne najlepší a najchutnejší kečup, aký som kedy jedla. Receptík od mojej mamičky. Kečup, ktorý je skutočne domáci, pretože je vyrobený z doma vypestovanej zeleninky a ovocia, zo záhradky môjho tatina!
Na prípravu budeme potrebovať:
- 3 kg rajčín
- 5 cibúľ
- 2-3 čerstvé papriky
- 2-3 jablká
- 2-3 cvikle
- 2 mrkve
Deň vopred si pripravíme koreniaci (ochucovaciu) zmes do kečupu:
- 75 g cukru
- 30 g soli
- 7 polievkových lyžíc octu
- 3 bobkové listy
- 20 zrn čierneho korenia
- 5 zrn nového korenia
- 1 čili paprička sušená alebo čerstvá
- trocha anízu, tymiánu, kus celej škorice
- 5 hrebíčkov
- troška muškátového kvetu
- 200 ml vody
- Deň vopred si pripravíme koreniacu (ochucovaciu) zmes. Do hrnca dáme soľ, cukor, ocot, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, čili, aníz, tymián, škoricu, hrebíčky, muškátový kvet a prilejeme vodu. Dáme variť, privedieme do varu, varíme 5-10 minút. Odstavíme, necháme do ďalšieho dňa voľne chladiť. Následne precedíme cez husté sito, aby nám neprešli pevné zložky zmesi.
- Zeleninu umyjeme, vyčistíme, pokrájame na väčšie kusy a dáme variť do veľkého hrnca variť. Varíme na miernom ohni za občasného. miešania.
- Čas varenia je 2-3 hodiny, aby sa zelenina rozvarila, ale hlavne, aby sa odparila tekutá zložka (objem sa zmenší asi o 1/3 oproti pôvodnému množstvu). Vznikne nám hustejšia masa, ktorú vychladíme.
- Do vychladenej zeleninovej zmesi pridáme hotovú koreniacu zmes, rozmizujeme.
- A ešte prepasírujeme cez husté sito, aby bol kečup jemný.
- Nalejeme do zavaraninových pohárov.
Sterilizujeme 20 minút. HOTOVO!