Túto sladkú pochúťku si určite zamiluje celá Vaša rodina. Je dokonca vhodná aj pre celiakov (do cesta sa použije len 50 g bezlepkovej kukuričnej múky), a tiež je vynikajúcou sladkou dobrotou vhodnou aj pre Vášho športovo zdatného manžela, keďže je v nej obsiahnuté veľké množstvo tvarohu, ktorý predstavuje koncentrovanú mliečnu bielkovinu s nízkym obsahom sacharidov.
Na prípravu budeme potrebovať tortovú formu s priemerom 20 cm a nasledovné suroviny:
Na cesto potrebujeme:
2 celé vajcia
100 g pomletých orechov (mix vlašských, lieskových a kešu orieškov)
50 g trstinového cukru
50 g bezlepkovej kukuričnej múky
150 g kvalitného tmavého kakaa (ja používam 70% LINDT kakao)
100 g masla
šťavu z citŕona
Na tvarohovú plnku potrebujeme:
400 g tvarohu (ja používam klasický tvaroh ktorý rozmixujem v kuchynskom robote, ale môžete použiť aj mäkký tvaroh)
2 vaječné žĺtky
20 g trstinového cukru
50 g čokolády s vysokým obsahom kakaa (ja používam 99% LINDT čokoládu)
100 g sušeného ovocia
Postup:
- Najskôr si pripravíme tvarohovú plnku. Ak použijeme hrudkovitý tvaroh, tak ho najskôr rozmixujeme v kuchynskom robote na hladký krém, do ktorého zapacujeme vaječné žĺtky a trstinový cukor (ak použijeme mäkký tvaroh, tak si len vymiešame žĺtky s cukrom a do nich pridáme tvaroh). Hotový krém si odložíme na chladné miesto.
- Následne si pripravíme cesto. Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme pár kvapiek šťavy z citróna a 25 g cukru. Žĺtky vyšlaháme s maslom a pridáme 25 g cukru. Spojíme bielkovú a žĺtkovú zmes, pridáme strúhané orechy, bezlepkovú múku a kakao.
- Tortovú formu dôkladne natrieme po stranách maslom (aby sa nám torta neprilepila počas pečenia). Hotové cesto rozdelíme na polovicu. Jednu časť cesta nalejeme do tortovej formy a keďže je cesto hustejšie natrieme ním aj kraje tortovej formy a následne nalejeme tvarohovú plnku, na ktorú nasypeme sušené ovocie a na malé kúsky polámanú čokoládu. Následne nalejeme druhú časť cesta.
- Rúru vyhrejeme na 180 stupňov a vložíme do nej hotovú tortu. Pri teplote 180 stupňov pečieme 12 minút a následne teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte ďalších 30-40 minút (až kým nie je torta upečená – či je upečená zistíme tak, že do nej pichneme špajlou a ak sa nám na špajlu neprilepí cesto môžeme tortu vytiahnuť).
- Dobrú chuť!