Jabĺčkovo-tvarohová žemľovka
Pre 4 osoby budeme potrebovať nasledovné suroviny:
8 grahamových rožkov
6 jabĺčok
250 g tvarohu
5 vajíčok
0,5 l mlieka
3 PL hnedého cukru
škorica
hrozienka (podľa chuti)
tradičné maslo
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky odložíme do chladničky nakoľko ich budeme potrebovať až na záver keď už budeme žemľovku dopekať. Žĺtky vyšľaháme s 2 PL cukru. Polovicu žĺtkovej zmesi rozmiešame s tvarohom a pridáme hrozienka. Do druhej polovice žĺtkov pridáme mlieko. Rožky nakrájame na kolečká a zalejeme ich žĺtkami vymiešanými s mliekom (zmes pridávame postupne podľa potreby, len toľko aby boli rožky vláčne nie úplne premočené). Jabĺčka zbavíme šupky a nastrúhame na rezance.
Pripavíme si zapekaciu misu a dôkladne ju celú vytrieme maslom. Budeme postupne vrstviť jednotlivé komponenty. Na dno zapekacej misy navrstvíme rožky namočené v mlieku. Na to dáme tvaroh, posypeme škoricou a následne dáme vrstvu jabĺk, a opäť posypeme škoricou. Nasleduje ďalšia vrstva rožkov namočených v mlieku. Na vrch nakrájame ešte malé kúsky masla a dáme do vyhriatej rúry piecť na 20 minút. Pečieme pri teplote 180-200 stupňov. Medzi tým si z bielkov pripravíme tuhý sneh, do ktorého pridáme 1 PL cukru a na stuženie môžeme pridať pár kvapiek citrónu. Po 20 minutách natrieme sneh z bielkov na žemľovku a pečieme kým sneh nechytí zlatistú farbu (asi 7-10 minút pri zníženej teplote cca 150-170 stupňov).