Jednozložkové pyré

0

Prvé príkrmy sa detičkám podávajú v závislosti od toho, či sú plne kojené, čiastočne dokrmované alebo úplne kŕmené umelými mliečkami. Ja som s príkrmami začala až od ukončeného 6.mesiaca, nakoľko naša dcérka bola dovtedy úplne kojená.

Prvým príkrmom bolo mrkvové pyré, a následne som každé dva dni skúšala podávať ďalšie jedlá. Keďže to boli celkom nové chute bola z jedál nadšená. Keď sme nespozorovali alergiu na žiadny druh zeleniny, ktorú sme podávali ako jednozložkové pyré, po 2 týždňoch sme prešli na viaczložkové pyré, ktoré predstavuje kombináciu viacerých druhov zeleniny.

Spôsob prípravy jednozložkového zeleninového pyré je veľmi jednoduchý. Keďže malé bátätko spapá toho naozaj len veľmi málo postačí Vám vždy malý kúsok čerstvej zeleniny. Pre malé bábätko, ktoré sa s čerstvou stravou zoznamuje je najlepšie variť každý deň čerstvé jedlo, a teda ho nezohrievať.

Zo začiatku som zeleninu dusila na pare, avšak po pár dňoch som tento (síce zdravý) spôsob zamenila za varenie vo vode. Dôvod bol jednoduchý – zelenina varená v pare nikdy nebola taká šťavnatá ako tá, ktorú som uvarila vo vode. Dĺžka prípravy (varenia) záleží od druhu zeleniny, čím tvrdšia zelenina, tým sa musí variť dlhšie, samozrejme čím mäkšia, tým uvarená skôr. Pred samotnou prípravou je veľmi dôležité skontrolovať zeleninu v surovom stave, či je naozaj čerstvá, bez akýchkoľvek známok poškodenia. Ak je zelenina v poriadku, je potrebné ju umyť v studenej vode. Zeleninu nikdy NESOLÍME!

Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.