Makovo-kokosová raw torta s karamelom
Táto tortička je trošku náročnejšia nakoľko obsahuje dve plnky, a ešte aj doma pripravený karamelový preliv. Ak si ale všetky suroviny vopred predpripravíte, pôjde Vám všetko oveľa rýchlejšie. Reálny čas prípravy je jedna hodinka (do času nepočítam dobu, počas ktorej sú orechy namočené vo vode). Kokosový olej, ktorý v recepte používame je potrebné rozpustiť aby bol tekutý!
Na prípravu budeme potrebovať tortovú formu s priemerom 24 cm, kuchynský robot a najmä nasledovné suroviny:
KORPUS:
400 g orechov (zmes vlašských, mandlí, lieskových, para orechov)
150 g pomletého maku
250 g sušené ovocie (hrozienka, brusinky, ďatle)
4 PL kokosového oleja
KOKOSOVÁ PLNKA:
250 g strúhaného kokosu
200 ml šľahačky (33% smotana na šľahanie)
2 PL kokosového oleja
ČOKOLÁDOVÁ PLNKA:
1 zrelé avokádo (ak použijete čierne avokádo dajte rovno dve, lebo je menšie ako klasické zelené)
2 zrelé banány
70 g čokolády s vysokým obsahom kakaa (ja používam LINDT 95%) alebo pravé kakao
2 PL kokosového oleja
Karamelová poleva:
100 g trstinového cukru
50 ml smotany na šľahanie
Postup prípravy:
- Deň vopred si pripravíme suroviny potrebné na korpus. Orechy spolu so sušeným ovocím umyjeme a zalejeme studenou vodou. Na druhý deň vodu scedíme a orechovo-ovocnú zmes vložíme do kuchynského robota. Dôkladne pomixujeme (ja mixujem postupne nie všetko naraz), pridáme 4 PL tekutého kokosového oleja a do zmixovanej zmesi zapracujeme rukou pomletý mak (mak necukríme! Sladkosť nám dodá sušené ovocie, prípadne ak máme radi sladšiu chuť torty môžeme cukor nahradiť česrstvými ďatlami. Hotovú zmes natlačíme na dno tortovej formy.
- Kokos vysypeme na cedidlo s hustými okami (aby nám neprepadal) a zalejeme ho horúcou vodou, vodu necháme stiecť, ide o to, aby bol kokos vláčny. Šľahačku privedieme do varu a do horúcej šľahačky vysypeme kokos, miešame kým nám nevznikne hustá zmes. Na zvýraznenie chuti pridáme do zmesi 2 PL karamelového topingu. Ešte teplé navrstvíme na korpus.
- V kuchynskom robote zmixujeme očistené avokádo s banánmi, pridáme rozpustenú čokoládu a 2 PL kokosového oleja. Opäť navrstvíme na tortu.
- Na panvici rozpustíme cukor a do rozpusteného cukru vylejeme šľahačku, za stáleho miešania varíme až kým nám zmes nezačne hustnúť – takto si pripravíme domáci toping. Následne polejeme zmesou tortu.
- Hotovú tortu vložíme do chladničky stuhnúť minimálne na 6 hodín.