Makovo-kokosová raw torta s karamelom

0

Táto tortička je trošku náročnejšia nakoľko obsahuje dve plnky, a ešte aj doma pripravený karamelový preliv. Ak si ale všetky suroviny vopred predpripravíte, pôjde Vám všetko oveľa rýchlejšie. Reálny čas prípravy je jedna hodinka (do času nepočítam dobu, počas ktorej sú orechy namočené vo vode). Kokosový olej, ktorý v recepte používame je potrebné rozpustiť aby bol tekutý!

Na prípravu budeme potrebovať tortovú formu s priemerom 24 cm, kuchynský robot a najmä nasledovné suroviny:

KORPUS:

400 g orechov (zmes vlašských, mandlí, lieskových, para orechov)

150 g pomletého maku

250 g sušené ovocie (hrozienka, brusinky, ďatle)

4 PL kokosového oleja

KOKOSOVÁ PLNKA:

250 g strúhaného kokosu

200 ml šľahačky (33% smotana na šľahanie)

2 PL kokosového oleja

ČOKOLÁDOVÁ PLNKA:

1 zrelé avokádo (ak použijete čierne avokádo dajte rovno dve, lebo je menšie ako klasické zelené)

2 zrelé banány

70 g čokolády s vysokým obsahom kakaa (ja používam LINDT 95%) alebo pravé kakao

2 PL kokosového oleja

Karamelová poleva:

100 g trstinového cukru

50 ml smotany na šľahanie

 

Postup prípravy:

  1. Deň vopred si pripravíme suroviny potrebné na korpus. Orechy spolu so sušeným ovocím umyjeme a zalejeme studenou vodou. Na druhý deň vodu scedíme a orechovo-ovocnú zmes vložíme do kuchynského robota. Dôkladne pomixujeme (ja mixujem postupne nie všetko naraz), pridáme 4 PL tekutého kokosového oleja a do zmixovanej zmesi zapracujeme rukou pomletý mak (mak necukríme! Sladkosť nám dodá sušené ovocie, prípadne ak máme radi sladšiu chuť torty môžeme cukor nahradiť česrstvými ďatlami. Hotovú zmes natlačíme na dno tortovej formy.
  2. Kokos vysypeme na cedidlo s hustými okami (aby nám neprepadal) a zalejeme ho horúcou vodou, vodu necháme stiecť, ide o to, aby bol kokos vláčny. Šľahačku privedieme do varu a do horúcej šľahačky vysypeme kokos, miešame kým nám nevznikne hustá zmes. Na zvýraznenie chuti pridáme do zmesi 2 PL karamelového topingu. Ešte teplé navrstvíme na korpus.
  3. V kuchynskom robote zmixujeme očistené avokádo s banánmi, pridáme rozpustenú čokoládu a 2 PL kokosového oleja. Opäť navrstvíme na tortu.
  4. Na panvici rozpustíme cukor a do rozpusteného cukru vylejeme šľahačku, za stáleho miešania varíme až kým nám zmes nezačne hustnúť – takto si pripravíme domáci toping. Následne polejeme zmesou tortu.
  5. Hotovú tortu vložíme do chladničky stuhnúť minimálne na 6 hodín.
Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.