Kategória
Stravovanie dieťaťa
Správne stravovanie dieťaťa od narodenia je veľmi dôležité. Materské mliečko je pre bábätko tým najlepším a najzdravším pokrmom, avšak po čase potrebuje každé dieťatko aj inú stravu, ako len mliečko. Po ukončenom 6.mesiaci by aj plne dojčené dieťatko malo začať spoznávať nové jedlá. Podávanie čerstvej domácej stravy počas prvých mesiacov života sa odzrkadlí na zdraví Vášho dieťatka. Príprava detských pokrmov Vám zaberie len niekoľko minút z Vášho času, preto si skúste vyčleniť čas aj na túto príjemnú aktivitu. Jedlo môžete pripravovať spolu s dieťatkom a uvidíte ako mu bude všetko chutiť (môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti). Pokiaľ dieťatko vidí jesť pri stole celú rodinu bude sa na jedlo tešiť i ono.
Banánovo-hruškové pyré
Potrebujeme jeden banán, jednu hrušku a čučoriedky na ozdobu
Príprava ovocného banánovo-hruškového pyré je veľmi jednoduchá. Ovocie pred konzumáciou vždy umyjeme pod tečúcou vodou, aby sme ho zbavili všetkých nečistôt a chemikálií.…
Karfiolové pyré
Na prípravu pyré používame zásadne len ružičky, nikdy nie hlubové časti. Na prípravu jednej porcie použijeme 3-5 menších ružičiek.
Malé ružičky karfiolu umyjeme a dáme variť do vody na 15 minút. Následne ich vložíme do mixéra a pridáme…
Baklažánové pyré na masle
Podobne ako pri cukete, aj pri baklažáne môžeme chuť pyré dieťatku vylepšiť, a to tak, že baklažán orestujeme na štipke čerstvého masla.
Baklažán očistíme, nakrájame na tenké plátky a osmažíme na rozsmaženom masle. Následne ho popučíme…
Baklažánové pyré
Baklažán očistíme, umyjeme a nakrájame. Varíme vo vode 5-7 minút, následne popučíme vidličkou a prepasírujeme cez sito, aby sme sa zbavili jadierok. TU si prečítajte, ako pripraviť chutné baklažánové pyré na masle.
Ryžová kaša
Pripraviť si domácu a najmä veľmi chutnú ryžovú kašu je rýchle a jednoduché. Stačí mať doma klasickú guľatú alebo dlhozrnnú ryžu.
Postup prípravy je jednoduchý. Pri príprave úplne prvej ryžovej kaše postačia 2 polievkové lyžice surovej…
Viaczložkové pyré
Postup prípravy viaczložkového pyré je totožný s postupom jednozložkového pyré. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že na prípravu viaczložkového pyré sa používajú dve alebo viac druhov zeleniny. Pokiaľ sme u dieťatka pri príprave jednozložkového…
Hráškové pyré
Na prípravu používame čerstvý, mladý hrášok, ktorý pred vylúskaním umyjeme vo vode. Následne hrášok vylúskame a uvaríme vo vode po dobu 15-20 minút (do mäkka). Hotový hrášok pomixujeme s trochu hráškového vývaru na hladkú kašu.
Brokolicové pyré
Podobne ako pri karfiole, aj pri brokolici platí, že na prípravu pyré používame len ružičky, nie hlúbovité časti. Taktiež nám postačia ružičky zo 4-6 brokolíc. Ružičky brokolice uvaríme vo vode (10-15 minút), rozmixujeme s trochou vody v…
Cuketové pyré
Menšiu cuketu očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky. Následne varíme vo vode 10 minút. Cuetu popučíme vidličkou a pokiaľ obsahuje zrniečka prepasírujeme hotové pyré cez sitko s malými okami. Cuketu neodporúčam mixovať, pretože zrniečka je…
Zemiakové pyré
Zemiak očistíme, umyjeme v studenej vode, pokrájame na malé kúsky a varíme v malom množstve vody 15 minút. Následne popučíme vidličkou alebo pomixujeme.