Streženické zemiakové osúšiky

0

Cesto:

  • 500g hladká múka
  • 250g ražná múka
  • 250 g chlebová múka
  • 3 PL kvásku (prípadne kvasnice)
  • 1 zemiak uvarený v šupke (nastrúhaný)
  • 1 PL sézamové a lanové semiačka
  • 1 PL soľ
  • 1 ČL kmín
  • 1PL olej
  • vlažná voda (cca 500 ml – podľa potreby)

Plnka:

  • 5 väčších zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 50 g masla
  • soľ, kmín

Budeme ešte potrebovať:

  • 150 g masla na potieranie
  • 1 hlava cesnaku

POSTUP PRÍPRAVY

  • Najskôr si pripravíme plnku – zemiaky uvaríme v osolenej vode, popučíme ich na kašu, pridam kúsok masla a štiku mletého kmína. Následne nadrobno nakrájame cibuľku, osmažim ju na masle a pridáme k zemiakom. Touto plnkou budeme plniť osúšiky.
  • Zo surovín spracujeme cesto, ktoré necháme minimálne 3 hodiny kysnúť. Cesto preklopíme na pomúčenú dosku, spravíme z neho valec, ktorý krájame na placky. Každú placku naplníme zemiakovo-cibuľkovou zmesou a vytvarujeme do tvaru buchtičky. Uložíme na dosku ešte podkysnúť, a potom preložíme na plech.
  • Na plechu natrieme roztopeným maslom a dáme piecť na zhruba 20 minút pri teplote 200 stupňov. Pred dopečením posypem slaninkou a dám na 3 minútku do rúry.  Hotové potrieme maslom v ktorom je popučený cesnak.
Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.