Cesto:
- 500g hladká múka
- 250g ražná múka
- 250 g chlebová múka
- 3 PL kvásku (prípadne kvasnice)
- 1 zemiak uvarený v šupke (nastrúhaný)
- 1 PL sézamové a lanové semiačka
- 1 PL soľ
- 1 ČL kmín
- 1PL olej
- vlažná voda (cca 500 ml – podľa potreby)
Plnka:
- 5 väčších zemiakov
- 1 cibuľa
- 50 g masla
- soľ, kmín
Budeme ešte potrebovať:
- 150 g masla na potieranie
- 1 hlava cesnaku
POSTUP PRÍPRAVY
- Najskôr si pripravíme plnku – zemiaky uvaríme v osolenej vode, popučíme ich na kašu, pridam kúsok masla a štiku mletého kmína. Následne nadrobno nakrájame cibuľku, osmažim ju na masle a pridáme k zemiakom. Touto plnkou budeme plniť osúšiky.
- Zo surovín spracujeme cesto, ktoré necháme minimálne 3 hodiny kysnúť. Cesto preklopíme na pomúčenú dosku, spravíme z neho valec, ktorý krájame na placky. Každú placku naplníme zemiakovo-cibuľkovou zmesou a vytvarujeme do tvaru buchtičky. Uložíme na dosku ešte podkysnúť, a potom preložíme na plech.
- Na plechu natrieme roztopeným maslom a dáme piecť na zhruba 20 minút pri teplote 200 stupňov. Pred dopečením posypem slaninkou a dám na 3 minútku do rúry. Hotové potrieme maslom v ktorom je popučený cesnak.