Varená knedľa
Na pripravu budeme potrebovať nasledovné suroviny:
250 g múka hladká na kysnuté cesto
250 g múka hrubá
600 ml mlieko plnotučné
40 g droždie
1 vajce
1 čajová lyžička soli
1 polievková lyžica otrúb
Olej na potretie
Postup:
1. Pripravíme si kvások – do pohára dáme deci vlažného mlieka, pridáme nadrobené kvasnice, trošku cukru a necháme voľne kvasiť.
2. Do väčšej misky vložíme múku, vajíčko, soľ, hotový kvások a za stáleho miešania pridávame mlieko až kým nám nevznikne cesto (cesto, ktoré vznikne by malo byť hustejšej konzistencie). Hotové cesto necháme kysnúť pod utierkou 15 minút.
3. Cesto rozdelíme na dve časti na kuchynskú dosku. Vytvarujeme do požadovaného tvaru a ešte necháme odstáť 10 minút.
4. Do vyššieho hrnca dáme variť vodu (do 2/3), trošku osolíme. Keď začne voda vrieť vložíme do nej knedlu. Varíme pod pokrievkou 15-20 minút. Počas varenia hrniec neotvárame pretože by sa knedla nepodarila a neuvarila.
5. Hotovú knedľu vyberieme na dosku, ihneď ju popicháme vidličkou a natrieme olejom aby nezostala suchá.