Veterníky s karamelovou polevou

0

Vynikajúce veterníky, aké ste za starých čias kupovali v tradičných cukrárňach si dnes môžete pripraviť aj doma. Príprava Vám síce zaberie trošku viac času ako príprava iných koláčikov, ale výsledok bude stáť za to!

Odpaľované cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 0,5 l vody
  • štipka soli
  • 2 lyžice cukru
  • 250 g hery
  • 4 celé vajcia

 

Pudingový krém:

  • 700 ml plnotučného mlieka
  • 2 zlaté klasy
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 200 g masla

 

Karamelová šľahačka

  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 stužovače

 

Karamelová poleva:

100 g kryštálového cukru

200 g práškového cukru

50 ml plnotučného mlieka

 

POSTUP PRÍPRAVY

  1. Odpaľované cesto: Vodu, soľ, cukor a Heru vložíme do hrnca, necháme zovrieť. Pridáme múku a za stáleho miešania vareškou varíme 3 minúty, až kým sa nám cesto nezačne odliepať od hrnca do jedného celku. Necháme 10 minút vychladiť, a do zmesi šľahačom zapracujem vajíčka. Zmes vložíme do cukrárskeho vrecka a striekame na papierom vyložený plech. Pečieme 20 minút pri teplote 180-200 stupňov. Hotové veterníčky prerežeme na polovicu ostrým nožom a naplníme pudingovým krémom, karamelovou šľahačkou a vrch každého osladíme karamelovou polevou.
  2. Pudingový krém: Mlieko spolu s cukrom privedieme do varu, pridáme pudingový prášok, uvaríme hustý krém. Vychladíme a primiešame zmäknuté maslo. Vložíme do cukrárskeho vrecka a nestriekame na spodnú časť cesta.
  3. Karamelová šľahačka: Deň vopred si rozpustíme cukor na karamel, a do karamelu pridáme šľahačku, miešame kým nevznikne hladká zmes. Necháme 24 hodín chladiť. Na druhý deň pridáme stužovač a šľahačom vyšľaháme karamelovú šľahačku. Hotovú šľahačku vložíme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na pudingový krém.
  4. Príprava karamelovej polevy: Kryštálový cukor dáme na panvičku rozpustiť, a keď je rozpustený pridáme mlieko, za stále miešania rozvaríme. Do horúcej zmesi postupne zapracujeme práškový cukor, až kým nám nevznikne hustejšia hmota. V teplej zmesi namočíme vrchnú časť každého veterníčka. Dáme do chladničky stuhnúť.
Zanechajte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.